Προειδοποιήσεις προς την Τουρκία να μην επέμβει στο Ιράκ

«Η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να αναμιγνύεται στις ιρακινές υποθέσεις», δήλωσε σήμερα ένας από τους ηγέτες των Κούρδων του Ιράκ.
Πρόσθεσε πως οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση από την Αγκυρα με στόχο την αποτροπή της δημιουργίας ενός κουρδικού κράτους θα φέρει «καταστροφή».
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις ιστορικές ιρακινές εκλογές της περασμένης Κυριακής, ανέφερε πως η Αγκυρα δεν θα μείνει αδρανής αν το Κιρκούκ πέσει στα χέρια των Κούρδων.
Ο Ερντογάν δεν έχει δηλώσει πως η Τουρκία θα στείλει στρατεύματα στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα όμως με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, εξετάζονται όλες οι επιλογές.
Σε σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ αναφέρεται πως οι ιρακινές κουρδικές αρχές μετέφεραν κούρδους ψηφοφόρους στο Κιρκούκ για να αυξήσουν το μερίδιο των κουρδικών ψήφων στις εκλογές της Κυριακής.
Ο Ερντογάν αναμένεται να θέσει το θέμα των τουρκικών ανησυχιών κατά τις συνομιλίες που θα έχει με τη νέα υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις όταν αυτή επισκεφθεί την Αγκυρα, αύριο.
Πηγή: skai.gr