Προειδοποιήσεις επιστημόνων στη Βρετανία για νέα έξαρση του κορωνοϊού

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Οι επιστημονικοί σύμβουλοι της βρετανικής κυβέρνησης έχουν προειδοποιήσει ότι τα τελευταία βήματα του οδικού χάρτη για την έξοδο από το lockdown θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι στις 12 Απριλίου θα υλοποιηθεί το επόμενο βήμα χαλάρωσης των περιορισμών, δηλαδή το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των εξωτερικών χώρων της εστίασης, των κομμωτηρίων και των γυμναστηρίων, μεταξύ άλλων.

Πρόσθεσε ότι για την ώρα δεν υπάρχουν δεδομένα που να τον κάνουν να πιστεύει ότι θα υπάρξει παρέκκλιση από το χρονοδιάγραμμα της πλήρους άρσης του lockdown, δηλαδή το πλήρες άνοιγμα της εστίασης και σχεδόν όλων των τομέων της οικονομίας στις 17 Μαΐου και την κατάργηση όλων των υπολοίπων περιορισμών στις 21 Ιουνίου.

Ωστόσο, δημοσιευθέντα μοντέλα πρόγνωσης από την επιστημονική επιτροπή SAGE που συμβουλεύει την κυβέρνηση στο χειρισμό της πανδημίας αναφέρουν ότι αν και η χαλάρωση της επόμενης εβδομάδας δε θα έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, τα βήματα του Μαΐου και του Ιουνίου θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση νοσηλειών στα επίπεδα του Ιανουαρίου, δηλαδή της κορύφωσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Άλλη ανάλυση, από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM), σημειώνει ότι η κατάργηση όλων των νομικών περιορισμών στις κοινωνικές επαφές τον Ιούνιο «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη έξαρση κρουσμάτων και θανάτων, συγκρίσιμη με εκείνη που είδαμε στο πρώτο κύμα».

Παρόμοια προειδοποίηση, περί δυνητικής νέας κορύφωσης νοσηλειών από το τέλος Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου, περιλαμβάνεται και σε ανάλυση ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Γουόρικ.

Πάντως τα σενάρια αυτά χαρακτηρίζονται από τους ίδιους τους συντάκτες ως «προκαταρκτικά» και βασισμένα σε «απαισιόδοξες υποθέσεις».

Η πρόγνωση, μάλιστα, του Imperial College, στις εκτιμήσεις των ερευνητών του οποίου έχουν βασιστεί πολλές κυβερνητικές αποφάσεις για την πανδημία, αναφέρει ότι η όποια μελλοντική έξαρση θα οδηγήσει σε περίπου 5.000 νοσηλείες, πολύ χαμηλότερα από τους σχεδόν 40.000 νοσηλευόμενους ασθενείς στα μέσα Ιανουαρίου.

Η επιμονή του Πρωθυπουργού Τζόνσον στη σταδιακή και αργή άρση των περιορισμών έχει προκαλέσει αντιδράσεις από Συντηρητικούς βουλευτές και τον συντηρητικό Τύπο, που επισημαίνουν ότι οι απαισιόδοξες προβλέψεις των επιστημόνων είναι υπερβολικά σενάρια που δε συνάδουν με τη σαφώς βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα στη χώρα και κυρίως τη σημαντική πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος.

Πάντως ο καθηγητής της LSHTM και μέλος της επιτροπής SAGE Γκρέιαμ Μέντλεϊ εξήγησε ότι οι συνάδελφοί του είναι επιφυλακτικοί διότι δεν μπορούν ακόμα να είναι σίγουροι για την επίδραση των εμβολίων στον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού. «Το εμβόλιο υπάρχει μόλις από το Δεκέμβριο, άρα δεν ξέρουμε τι επίδραση θα έχει σε βάθος τριών, τεσσάρων μηνών και αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Δηλαδή είναι ζήτημα γνήσιας αβεβαιότητας», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερη κριτική ασκείται στον κ. Τζόνσον για την παραδοχή του ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή τα αποδεικτικά αρνητικού τεστ θα έχουν σημαίνοντα ρόλο στην καθημερινότητα των Βρετανών.

Ενδεικτικά ο πρώην υπουργός των Συντηρητικών Ίαν Ντάνκαν Σμιθ δήλωσε στην Daily Mail ότι η χώρα οδηγείται «σε ένα ημι-lockdown που θυμίζει κόλαση, στο οποίο θα πρέπει διαρκώς να κάνουμε τεστ, να έχουμε μαζί μας εμβολιαστικό διαβατήριο και τελούμε υπό τη διαρκή απειλή να τεθούμε ξανά υπό lockdown».

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις να φέρει την υιοθέτηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να απειληθεί με ήττα παρά την ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς πάνω από 40 βουλευτές του κόμματός του έχουν διατυπώσει την αντίθεσή τους με το μέτρο.

Ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ έχει επίσης εκφράσει επιφυλάξεις λέγοντας ότι τα «εμβολιαστικά διαβατήρια» δε θα ταίριαζαν με τις βρετανικές συνήθειες.

Πηγή: skai.gr