Πρόεδρος Μεξικό: Η σύλληψη της γυναίκας του «Ελ Τσάπο» αφορά τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος του Μεξικού δήλωσε σήμερα ότι η σύλληψη της συζύγου του φυλακισμένου Μεξικανού βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα θέμα που αφορά τις αμερικανικές αρχές. Προέτρεψε ωστόσο ταυτόχρονα την Ουάσινγκτον να δημοσιοποιήσει περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση αυτήν.

Η Έμμα Κορονέλ Αϊσπούρο, 31 ετών, συνελήφθη σε ένα αεροδρόμιο έξω από την Ουάσινγκτον και κατηγορείται ότι βοηθούσε τον Γκουσμάν να συνεχίσει να διοικεί το καρτέλ του μέσα από τη φυλακή.

Ο πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι ελπίζει η αμερικανική κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό. «Είναι ένα ζήτημα που θα το αποφασίσουν οι ΗΠΑ», πρόσθεσε, εικάζοντας ότι η σύλληψή της ενδέχεται να συνδέεται με την υπόθεση του πρώην υπουργού Ασφάλειας του Μεξικού, του Χενάρο Γκαρσία Λούνα, σε βάρος του οποίου έχει επίσης ασκηθεί δίωξη από την αμερικανική δικαιοσύνη.

Η Κορονέλ Αϊσπούρο, μια πρώην νικήτρια διαγωνισμού ομορφιάς, παρακολούθησε από κοντά τη δίκη του συζύγου της στη Νέα Υόρκη, πριν από δύο χρόνια. Ο Γκουσμάν καταδικάστηκε για την κατηγορία της εισαγωγής τόνων ναρκωτικών ουσιών στις ΗΠΑ. Η ίδια κατηγορείται τώρα για συνωμοσία με σκοπό την εισαγωγή ναρκωτικών, όπως ηρωίνης, κοκαΐνης και μεθαμφεταμίνης, και αναμένεται να προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίου στην Ουάσινγκτον αργότερα σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ