Κλείσιμο

Πρόεδρος Κομισιόν: Απόμακρη η μελλοντική σχέση με τη Βρετανία αν επιλέξει αποκλίσεις

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι θα είναι «αδύνατο» για το Ηνωμένο Βασίλειο να διαπραγματευτεί μία συνολική συμφωνία με την ΕΕ για τη μετά το Brexit εποχή πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου στο τέλος του 2020.

Η Γερμανίδα Πρόεδρος της Κομισιόν μιλούσε σε πρωινή εκδήλωση στο London School of Economics, ενώ το απόγευμα θα έχει την πρώτη της συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Όπως είπε, το τίμημα της πλήρους απεμπλοκής από τους κανόνες της ΕΕ που επιδιώκει ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα είναι μία «απόμακρη» σχέση με τις Βρυξέλλες.

Εξήγησε ότι αν το Λονδίνο δεν αποδεχθεί ένα ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού, τότε αναπόφευκτα θα υπάρξουν εμπόδια στην πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Στην ίδια εκδήλωση παρών ήταν και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος παίρνοντας το λόγο προειδοποίησε ότι η έξοδος μιας χώρας από την ΕΕ «δεν είναι απλή διαδικασία», καθώς περιλαμβάνει επαναδιαπραγμάτευση «600 διεθνών συμφωνιών» και μια νέας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

«Είναι βασικά αδύνατο να τις διαπραγματευτούν όλες», σχολίασε η κα Φον ντερ Λάιεν.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η ΕΕ θα θέσει ως προτεραιότητα τα στοιχεία μιας συμφωνίας που θα αποτρέπουν την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου με όρους Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, δηλαδή χωρίς μία έστω βασική εμπορική συμφωνία.

Αλλά τόνισε ότι οι πιθανότητες για ένα no deal θα μειωθούν μόνο αν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμείνει όσο πιο κοντά γίνεται στην ΕΕ. «Όσο πιο μεγάλη απόκλιση υπάρχει, τόσο πιο απόμακρη θα πρέπει να είναι η σχέση μας», είπε.

«Χωρίς παράταση της μεταβατικής περιόδου πέρα από το 2020 δεν μπορεί να περιμένει κανείς να συμφωνήσουμε επί κάθε πτυχής της νέας μας σχέσης», συμπλήρωσε, «και χωρίς ελευθερία μετακίνησης ανθρώπων, δεν μπορείς να έχεις ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, προϊόντων και υπηρεσιών».

Εξήγησε ότι μιλώντας για ένα ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού η ΕΕ εννοεί ισότιμους κανονισμούς για το περιβάλλον, την εργασία, τη φορολογία και την κρατική βοήθεια σε επιχειρήσεις, πράγματα απαραίτητα για «ύψιστης ποιότητας πρόσβαση στη μεγαλύτερη ενιαία αγορά του κόσμου».

Εφόσον το Ηνωμένο Βασίλειο αποδεχθεί αυτές τις προϋποθέσεις, η κα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε έτοιμη να διαπραγματευτεί «μία πραγματικά φιλόδοξη και συνολική νέα σχέση» μεταξύ των δύο πλευρών.

Είπε ότι η ημέρα του Brexit θα είναι «δύσκολη και συγκινητική» για όσους δε θέλουν την έξοδο από την ΕΕ, συμπληρώνοντας όμως ότι αμφότερες οι πλευρές πρέπει να είναι αισιόδοξες για το μέλλον.

«Όταν ο ήλιος ανατείλει την 1η Φεβρουαρίου, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο ακόμα θα είναι οι καλύτεροι φίλοι και εταίροι», σχολίασε.

Ενόψει της απογευματινής συνάντησης, η Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός Τζόνσον θα πει στην Πρόεδρο της Κομισιόν ότι μετά από τριάμισι χρόνια συνομιλιών, οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν υλοποίηση του Brexit εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί.

Θα πει επίσης ότι η νέα σχέση θα βασίζεται σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και όχι σε ευθυγράμμιση των μελλοντικών βρετανικών εμπορικών κανόνων με τους κοινοτικούς κανονισμούς.