Προεδρικές εκλογές στο Περού: «Μάχη στήθος με στήθος» για Πέδρο Καστίγιο και Κέικο Φουχιμόρι

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος Πέδρο Καστίγιο διατηρούσε χθες Τρίτη το ισχνό προβάδισμά του έναντι της αντιπάλου του, της υποψήφιας της λαϊκιστικής δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι, η οποία πρόβαλε ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς περί «νοθείας», με το 98,3% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί στο Περού.

Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς είχε στις 18:49 (τοπική ώρα· 02:49 ώρα Ελλάδας) προβάδισμα 107.000 ψήφων, σύμφωνα με την ONPE, την εθνική εκλογική επιτροπή. Ο κ. Καστίγιο πιστώνεται το 50,31% και η κυρία Φουχιμόρι το 49,69% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί.

Η υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς μοιάζει ωστόσο να ωφελείται από την καταμέτρηση των ψήφων των περίπου 1 εκατ. Περουβιανών της διασποράς, η οποία βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη δύο ημέρες μετά τη διεξαγωγή της διαδικασίας. «Μένει να μάθουμε εάν θα αρκέσουν» γι’ αυτήν, σχολίασε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τζέσικα Σμιθ, Περουβιανή πολιτολόγος που εργάζεται σε πανεπιστήμιο της Χιλής, για την οποία «οι αμφισβητήσεις των αποτελεσμάτων (...) θα είναι κρίσιμες» για το αποτέλεσμα.

Ο Πέδρο Καστίγιο αφότου άρχισαν να δημοσιοποιούνται τα επίσημα αποτελέσματα ανακτούσε λίγο-λίγο έδαφος και, παρότι το βράδυ της Κυριακής ήταν πίσω έξι μονάδες, με το 42% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, πέρασε μπροστά.

Οι ψήφοι από τις επαρχίες και τις απομακρυσμένες περιοχές στο δάσος του Αμαζονίου, που μεταφέρθηκαν στη Λίμα κι εξ ορισμού ευνοούν τον επαρχιώτη εκπαιδευτικό και συνδικαλιστή, του επέτρεψαν να αφήσει πίσω την κόρη του εγκάθειρκτου σήμερα πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000).

Προχθές Δευτέρα η αντίπαλός του κατήγγειλε «παρατυπίες», «ενδείξεις νοθείας», «πρόθεση σαμποταρίσματος της λαϊκής βούλησης». Κάπου διακόσιοι οπαδοί της συγκεντρώθηκαν μπροστά στα κεντρικά γραφεία της ONPE. «Όχι στον μεταμφιεσμένο κομμουνισμό», έγραφε ένα από τα πανό που κράταγαν.

Η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) πάντως διαπιστώνει πως «η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων γίνεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες». Ενώ η Αντριάνα Ουρούτια, η πρόεδρος της ΜΚΟ Transparencia, πήγε πιο μακριά, δηλώνοντας στην εφημερίδα El Comercio πως «δεν υπάρχουν αποδείξεις που να επιτρέπουν να μιλήσουμε για νοθεία» του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών.

Ο κ. Καστίγιο απαίτησε μέσω Twitter «να επαγρυπνούμε για να προασπίσουμε τη δημοκρατία που εκφράζεται με κάθε ψήφο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του αγαπημένου μας Περού».

Για την Τζέσικα Σμιθ, η ψήφος των αποδήμων «θα μπορούσε να αλλάξει την τάση», αλλά «η απόγνωση έχει ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται στην παράταξη της Κέικο» Φουχιμόρι.

Σύμφωνα με την ίδια, «οι καταγγελίες περί νοθείας είναι μέρος της παράστασης και της μιας και της άλλης πλευράς».

Η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα και η καχυποψία ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα έπειτα από μια εξαιρετικά πολωμένη προεκλογική εκστρατεία ενδέχεται να προκαλέσουν νέους σπασμούς στο Περού, χώρα που γνώρισε τέσσερις προέδρους από το 2018, τους τρεις μέσα σε πέντε ημέρες τον Νοέμβριο του 2020.

Το χρηματιστήριο στη Λίμα έκλεισε με μικρή πτώση (–0,55%) χθες, μετά τον πανικό της προηγουμένης (–7,82%). Ο κ. Καστίγιο υπόσχεται πιο επεμβατικό κράτος και ορισμένοι εκφράζουν φόβους, παρά τις διαβεβαιώσεις του για το αντίθετο, πως εάν επικρατήσει μέλλονται εθνικοποιήσεις στους τομείς της ενέργειας και των μεταλλείων.

Η κεφαλαιαγορά «πέφτει εξαιτίας της αβεβαιότητας και εξαιτίας του ότι ο κ. Καστίγιο μπορεί να κερδίσει», εξηγεί ο αναλυτής Ούγο Οτέρο. «Η χώρα περιμένει να δει εάν το αποτέλεσμα θα γίνει αποδεκτό από τους υποψήφιους».

Ο κ. Καστίγιο και η κυρία Φουχιμόρι, που προς γενική έκπληξη επικράτησαν έναντι των υπολοίπων δεκαέξι υποψηφίων στον πρώτο γύρο της 11ης Απριλίου, υποσχέθηκαν την Κυριακή πως θα σεβαστούν την ετυμηγορία της κάλπης.

Σε περίπτωση δικής της επικράτησης, η Κέικο Φουχιμόρι, 46 ετών, κόρη του πρώην προέδρου που σήμερα εκτίει ποινή 25 χρόνων κάθειρξης για διαφθορά και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την προεδρία και η πρώτη συνεχίστρια οικογενειακής δυναστείας στην αμερικανική ήπειρο. Αν ηττηθεί –για τρίτη φορά, έπειτα από τις προεδρικές εκλογές του 2011 και του 2016–, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη. Η εισαγγελία ζητεί να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης 30 ετών για υπόθεση διαφθοράς, ξέπλυμα χρήματος, στο πλαίσιο του πολύκροτου σκανδάλου της Οντεμπρέχτ, για την οποία ήδη εξέτισε 16 μήνες προφυλάκισης.

Αν κερδίσει εκείνος, ο Πέδρο Καστίγιο θα γίνει «ο πρώτος φτωχός πρόεδρος του Περού», σύμφωνα με τον κ. Οτέρο. Ο συνδικαλιστής από την Καχαμάρκα (βόρεια), που συνηθίζει να φοράει το παραδοσιακό λευκό καπέλο της περιοχής, δίδασκε σε σχολείο στην επαρχία για 24 χρόνια.

Ο επόμενος ή η επόμενη αρχηγός του κράτους θα κληθεί να αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις στη χώρα που μετράει 186.000 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και 3 εκατομμύρια νέους φτωχούς μέσα σ’ έναν χρόνο, στη διάρκεια του οποίου το ΑΕΠ της καταποντίστηκε (–11,2%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ