Πρινς: Ο δισεκατομμυριούχος που χρεώνει 6.500 δολλάρια το άτομο για εκκένωση από Καμπούλ

Κυριολεκτικές και μεταφορικές διαστάσεις παίρνει η φράση "ακριβά πληρώνει κανείς τη σωτηρία του" αν ληφθεί υπ' όψιν πως ο Ερικ Πρινς,άλλοτε φίλος και συναργάτης του Τραμπ δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της στρατιωτικής εταιρείας Blackwater, δηλώνει πως θα χρεώνει 6.500 δολάρια ανά θέση σε μια ναυλωμένη πτήση εκκένωσης από την Καμπούλ του Αφγανιστάν.

Ο Πρινς εξηγεί ότι το κόστο αυτό θα καλύπτει την είσοδο στο αεροδρόμιο και την πτήση  αλλά προβλέπεται επιπρόσθετη χρέωση σε επιβάτες εφόσον απαιτήσουν την μεταφορά τους προς στο αεροδρόμιο από την πόλη της πρωτεύουσας.

Παράλληλα, μια σειρά ιδιωτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων μη κερδοσκοπικών οργανισμών, βοηθούν στην εκκένωση ευάλωτων Αφγανών και άλλων. Ωστόσο, ορισμένες ναυλωμένες πτήσεις εγκαταλείπουν την Καμπούλ με δεκάδες άδειες θέσεις, επειδή Αφγανοί και ξένοι δεν μπορούν να περάσουν από τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν ή από τα σημεία ελέγχου του αμερικανικού ναυτικού, στο αεροδρόμιο, ανέφερε η εφημερίδα.

Οι εκκενώσεις έχει προγραμματιστεί σε μεγάλο βαθμό να ολοκληρωθούν έως την Παρασκευή, προκειμένου να υπάρχει χρόνος για ττον αμερικανικό στρατό να κλείσει τις επιχειρήσεις του στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι πριν από την προθεσμία αποχώρησης στις 31 Αυγούστου.

Ο Μπάιντεν αρνήθηκε να παρατείνει τις εκκενώσεις, απόφαση που πολλοί δημοκρατικοί νομοθέτες επέκριναν. Από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της Καμπούλ στις 14 Αυγούστου, τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν βοηθήσει ώστε να εγκαταλείψουν τη χώρα περισσότερπο από 70.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 4.000 Αμερικανών και των οικογενειών τους, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εντούτοις δεν είναι σαφές πόσοι Αμερικανοί και άλλοι πολίτες οι οποίοι έχουν πάρει το "πράσινο φως" για εκκένωση παραμένουν στο Αφγανιστάν.

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης εκτιμά ότι 300.000 Αφγανοί διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να γίνουν στόχοι των Ταλιμπάν για τη συνεργασία τους με τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει υπολογίσει ότι χιλιάδες ακόμη Αμερικανοί και δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί που δικαιούνται ειδική βίζα μεταναστών λόγω της εργασίας τους για τις αμερικανικές δυνάμεις είναι ακόμα κολλημένοι στη χώρα.

Τα αμερικανικά στρατεύματα διεξάγουν ειδικές επιχειρήσεις για να απεγκλωβίσουν Αμερικανούς από ορισμένες περιοχές της Καμπούλ που είναι υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, αλλά πολλοί Αμερικανοί πιστεύεται ότι είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη χώρα.

Ποιος είναι ο Πρινς

Ο Πρινς, ο οποίος ίδρυσε την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Blackwater Worldwide, ήρθε σε επαφή με τους συμβούλους του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο το 2017 σχετικά με την πρότασή του να ιδιωτικοποιήσει την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στο Αφγανιστάν.

Δεδομένου ότι οι δράσεις του στο μέτωπο του Αφγανιστάν, είχαν σκοπό το κέρδος, κρίθηκαν αμφιλεγόμενες εξ αρχής.

Το 2014, τέσσερις εργολάβοι της Blackwater μάλιστα καταδικάστηκαν για τη δολοφονία 17 Ιρακινών αμάχων σε σφαγή του 2007.

Παράλληλα έχει παραβιάσει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη παραδίδοντας όπλα και ξένους μισθοφόρους σε έναν ηγέτη της πολιτοφυλακής που σχεδιάζει να ανατρέψει τη κυβέρνηση που υποστηρίζεται διεθνώς από τη χώρα το 2019, σύμφωνα με μια εμπιστευτική έρευνα του ΟΗΕ νωρίτερα φέτος.

Η αδερφή του Μπέτσι Ντεβός, ήταν γραμματέας παιδείας του Tραμπ κι έτσι ο Πρινς ήταν από καιρό στενός σύμμαχος με του και συμμετείχε στην πολιτική των Ρεπουμπλικάνων.

Συνεργάστηκε με την ακροδεξιά ομάδα Project Veritas για να στρατολογήσει πρώην Βρετανούς και Αμερικανούς κατασκόπους ώστε να διεισδύσουν σε προοδευτικές ομάδες και εργατικά συνδικάτα, ανέφεραν οι New York Times πέρυσι.

Πηγή: Business Insider