Πριν από τις γιορτές στη Βουλή των Κοινοτήτων η συμφωνία του Brexit

Θανάσης Γκαβός Λονδίνο

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προτίθεται να φέρει κατά πάσα πιθανότητα αυτή την Παρασκευή στη Βουλή των Κοινοτήτων το νομοσχέδιο περί της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ ώστε να ψηφιστεί επί της αρχής.

«Σκοπεύουμε να αρχίσουμε τη διαδικασία (έγκρισης της συμφωνίας του Brexit) πριν από τα Χριστούγεννα και θα το κάνουμε με τον κατάλληλο συνταγματικό τρόπο σε συμφωνία με τον προέδρου της Βουλής», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ως προς το τι θα επιδιώξει ο κ. Τζόνσον αναφορικά με τη μελλοντική εμπορική σχέση με την ΕΕ, ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ σαφής: «Ο πρωθυπουργός κατέστησε ξεκάθαρο κατά την προεκλογική εκστρατεία ότι θα επιδιώξει μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στο στιλ της συμφωνίας της ΕΕ με τον Καναδά, χωρίς πολιτική ευθυγράμμιση».

Απόψε ο Μπόρις Τζόνσον παραθέτει δεξίωση στο κοινοβούλιο για την κοινοβουλευτική του ομάδα, που αριθμεί πλέον 365 βουλευτές μετά από την εκλογική νίκη της περασμένης εβδομάδας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και 109 πρωτοεκλεγέντες βουλευτές.

Πηγή της κυβέρνησης ανέφερε πως ο πρωθυπουργός θα πει στους νέους βουλευτές ότι θα συμβάλουν στην αλλαγή της πολιτικής στη χώρα προς το καλύτερο και ότι όλοι μαζί έχουν υποχρέωση να υλοποιήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και να φανούν αντάξιοι της εμπιστοσύνης των πολιτών υλοποιώντας το Brexit.

Όλοι οι βουλευτές θα ορκιστούν την Τρίτη και στη συνέχεια θα εκλέξουν τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων. Αναμένεται απλώς να επαναβεβαιώσουν την πρόσφατη εκλογή του Εργατικού βουλευτή Λίντσεϊ Χόιλ στη θέση του προέδρου.