Πρεμιέρα ταινίας που αποτελεί συμπαραγωγή των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας

Η παγκόσμια πρεμιέρα της κινηματογραφικής ταινίας «Καραούλ» (Το Φυλάκιο) που αποτελεί την πρώτη μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας συμπαραγωγή όλων των χωρών - πρώην Δημοκρατιών της, καθώς και της Ουγγαρίας, της Βρετανίας, της Αυστρίας και το Eurimages (Ευρωπαϊκό Ταμείο Ενίσχυσης κινηματογραφικών παραγωγών), έγινε χθες στα Σκόπια, στον κινηματογράφο «Μιλένιουμ».
Η ταινία του Κροάτη σκηνοθέτη Ράικο Γκρλιτς είναι μια κωμωδία που κινείται στα όρια της τραγωδίας. Η υπόθεση εκτυλίσσεται το 1987 στο φυλάκιο του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού στα σύνορα ΠΓΔΜ-Αλβανίας. Το σενάριό της βασίζεται στο μυθιστόρημα του Κροάτη συγγραφέα Αντε Τόμιτς «Τίποτα δεν μπορεί να μας εκπλήξει».
Μέσα από την πλοκή της ταινίας και τη ζωή των στρατιωτών στο συγκεκριμένο συνοριακό φυλάκιο γίνεται απόπειρα να αποκαλυφθούν οι λόγοι για τους οποίους έφθασε ο πόλεμος στην περιοχή, δήλωσε ο σκηνοθέτης της.
Το έργο γυρίστηκε στο εθνικό πάρκο Γκαλίτσιτσι, κοντά στη λίμνη Οχρίδα, στα σύνορα ΠΓΔΜ - Αλβανίας και στην Μπίτολα.
Η ταινία «Καραούλ», χωρίς νοσταλγία και μίσος, αναφέρεται στο πρόσφατο παρελθόν, είναι μια κωμωδία για ανθρώπους που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την τραγωδία.
"Είμαι ευτυχής γιατί η ταινία προβάλλεται πρώτα στα Σκόπια. Την πρώτη στήριξη για να προχωρήσω στην υλοποίηση της ταινίας την έλαβα σε αυτή την πόλη. Εχω την αίσθηση ότι όλοι ήθελαν να γυριστεί η ταινία και αυτό με βοήθησε να κρατηθώ τα τρία χρόνια που διήρκεσαν τα γυρίσματα», είπε ο σκηνοθέτης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Σκόπια.
"Όλοι αποφεύγουμε να αναφερόμαστε στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Εδώ, στα Σκόπια, η ταινία είναι της ΠΓΔΜ, στο Σεράγεβο είναι ταινία της Βοσνίας, στο Ζάγκρεμπ ταινία κροατική, στη Σερβία και τη Σλοβενία σερβική και σλοβένικη, αντίστοιχα», τόνισε ένας από τους παραγωγούς της, ο Αντεμιρ Κένοβιτς.
Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για ταινία για την επανένωση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά για τη «σύνδεση» των ταλέντων που βρίσκονται σε αυτό το χώρο.
Η «μαύρη κωμωδία για το μαύρο παρελθόν», είναι η πρώτη περιφερειακή συμπαραγωγή των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, Σλοβενίας, Σερβίας, ΠΓΔΜ, Κροατίας, Βοσνίας, επίσης της Ουγγαρίας, της Βρετανίας και της Αυστρίας και χρηματοδοτήθηκε ακόμη από το Eurimages, την κρατική τηλεόραση της Κροατίας, και το υπουργείο Πολιτισμού της Κροατίας.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr