Κλείσιμο

Πράσινο φως για την αποστολή στο Κόσοβο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το Σάββατο το πράσινο φως για την εγκατάσταση δύναμης 2.000 αστυνομικών και δικαστικών στο Κόσσοβο, μια ημέρα πριν από τη διαφαινόμενη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και απόσχιση της επαρχίας από τη Σερβία.

Συγκεκριμένα, η αποστολή της δύναμης ενεκρίθη τα ξημερώματα του Σαββάτου καθώς καμιά από τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έφερε αντίρρηση στο επιχειρησιακό σχέδιο της αποστολής πριν τον ορισμό του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος, δήλωσε διπλωματική πηγή.

Δεν υπήρξαν διαρροές στη σιωπηλή διαδικασία, πρόσθεσε η ίδια πηγή, αναφερόμενη στη χαμηλών τόνων μέθοδο που ακολουθήθηκε για να εγκριθούν και να υπογραφούν τα έγγραφα για την αποστολή της δύναμη στο Κόσσοβο.

Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από την αλβανική πλειοψηφία της επαρχίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει την αστυνομική, δικαστική και πολιτειακή ευθύνη της περιοχής που μέχρι τώρα κατείχαν τα Ηνωμένα Έθνη, για μια μεταβατική περίοδο 120 ημερών.

Σχολιάζοντας την αποστολή της Ε.Ε. ο κύριος ηγέτης των Σέρβων του Κοσόβου, Ιβάνοβιτς έκανε λόγο για κατοχή. Ουσιαστικά, η αποστολή (της ΕΕ) έχει τα χαρακτηριστικά μιας κατοχής και δεν θα γίνει αποδεκτή ούτε από τη Σερβία, ούτε από τους Σέρβους του Κοσόβου, δήλωσε ο Ιβάνοβιτς.

Προετοιμασίες στην Πρίστινα. Παρά το γεγονός ότι οι επίσημες αρχές του Κοσόβου, μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινώσει πότε ακριβώς η Βουλή θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία, ωστόσο, κυβερνητικές πηγές στην Πρίστινα, διοχέτευσαν σε ξένους δημοσιογράφους το χρονοδιάγραμμα της όλης διαδικασίας, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα λάβει χώρα το απόγευμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με αυτό, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι, την Κυριακή, στις 11:00 τοπική ώρα θα γνωστοποιήσει ότι στις 15:00 ώρα θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής. Η συνεδρίαση θα διαρκέσει δύο περίπου ώρες και θα ολοκληρωθεί στις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) με την υιοθέτηση διακήρυξης για την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Μία ώρα αργότερα, ο Χάσιμ Θάτσι, από κοινού με τον πρόεδρο του Κοσόβου, Φάτμιρ Σεϊντίου, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Το σενάριο για τους σχετικούς εορτασμούς που επεξεργάστηκε αρμόδια ομάδα εργασίας, λεει ότι ο κόσμος θα αρχίζει να συγκεντρώνεται σε κεντρική πλατεία της Πρίστινας από το μεσημέρι της Κυριακής. Μόλις η Βουλή υιοθετήσει την διακήρυξη, θα αρχίσουν οι πανηγυρισμοί, με συναυλία της φιλαρμονικής του Κοσόβου η οποία θα παίξει την Συμφωνία της Χαράς του Μπετόβεν. Θα ακολουθήσει ρίψη βεγγαλικών και οι εορτασμοί θα διαρκέσουν όλη τη νύχτα στους δρόμους και τις πλατείες.

Την ίδια ώρα, πανηγυρική είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί ήδη στα Τίρανα, όπου ετοιμάζεται παλλαϊκή γιορτή.

Τόσο η Αλβανία όσο και η ΠΓΔΜ δήλωσαν ότι θα παράσχουν διευκολύνσεις στο Κόσοβο, σε περίπτωση που η Σερβία επιβάλει εμπάργκο.

Επίσης, τη Κυριακή θα παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα ΠΓΔΜ Κοσόβου.
Πηγή: skai.gr