Πούτιν: Κακώς υπάρχουν ξένες στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία

Κριτική άσκησε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, λέγοντας πως είναι ενάντια στην επιθυμία της κυβέρνησης της χώρας. Ο ισχυρός άνδρας της Μόσχας κατέκρινε την παρουσία άλλων δυνάμεων στη Συρία, όπου έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια... εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες, με τις ευλογίες τόσο του ίδιου όσο και του Σύρου προέδρου, Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ο Ρώσος πρόεδρος, με τις συγκεκριμένες δηλώσεις του, αναφερόταν στους εκατοντάδες στρατιώτες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που έχουν κατασκηνώσει στην ανατολική Συρία και πολεμούν το Ισλαμικό κράτος, μαζί με Κούρδους μαχητές.  Το βράδυ της περασμένη Δευτέρας μιλώντας σε μία σπάνια συνάντηση στη Μόσχα με τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ Ασάντ, είπε πως η παρουσία ξένων δυνάμεων είναι «παράνομη» γιατί «δεν έχουν την άδεια να είναι εκεί ούτε από τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε από την κυβέρνηση της Συρίας».

Η Ρωσία ενεπλάκη στη δεκαετή εσωτερική διαμάχη της Συρίας τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν ο στρατός της χώρας ήταν έτοιμος να καταρρεύσει και από τότε η Μόσχα βοηθάει σημαντικά τις δυνάμεις του Άσαντ, οι δυνάμεις του οποίου ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Εκατοντάδες στρατιώτες της Ρωσίας έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρη της Συρία ενώ η χώρα έχει κατασκευάσει ακόμη και αεροπορική βάση στη μεσογειακή ακτή της χώρας.

Την τελευταία δεκαετία, όταν και ξεκίνησε η εμφύλια διαμάχη στη Συρία, ο Ασάντ έχει ταξιδέψει ελάχιστες φορές στο εξωτερικό, με μοναδικές εξαιρέσεις τις επισκέψεις στους συμμάχους του στη Συρία και το Ιράν. Ο Πούτιν με τον Ασάντ συζήτησαν τη συνεργασία των στρατευμάτων τους και τρόπους για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις ούτως ώστε να κερδίσουν τον έλεγχο στις περιοχές, όπου έχουν επικρατήσει οι επαναστατημένοι πολίτες της χώρας.

Οι δύο ηγέτες έχουν βρεθεί κατά το παρελθόν το 2017 στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μόσχα το 2015. Η κρατική τηλεόραση της Συρίας περιέγραψε τη συνάντηση των δύο ισχυρών ανδρών ως «μεγάλη» και στη συνέχεια ανέφερε πως στο ραντεβού των δύο ανδρών παρευρέθηκαν και ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας και ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας προκειμένου να συζητήσουν τις «σχέσεις των δύο χωρών» αλλά και τους «τρόπους για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία».

Η εμφύλια διαμάχη στη Συρία ξεκίνησε το 2011 όταν αντικυβερνητικοί διαδηλωτές πήραν τα όπλα με τον πόλεμο να έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες.

Πηγή: Reuters  

Πηγή: skai.gr