ΠΟΥ - Κονγκό: Επιβεβαιώθηκαν άλλα δύο κρούσματα του Έμπολα

Άλλοι δύο άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον Έμπολα στην επαρχία του Ισημερινού, στο δυτικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, καθώς ο ιός εξαπλώθηκε σε νέα περιοχή, 150 χιλιόμετρα από τον χώρο όπου εντοπίστηκαν τα αρχικά έξι κρούσματα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι κονγκολέζικες αρχές επιβεβαίωσαν ότι 4 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του Έμπολα, ιού ο οποίος προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, στην πόλη Μπαντάκα (δυτικά).

Το θεωρούμενο ως τελευταίο επιβεβαιωμένο κρούσμα του Έμπολα «πήγε στην κηδεία του ενός από τους πρώτους ασθενείς», αλλά η μόλυνσή του «διαγνώστηκε στην πόλη Μπικόρο, 150 χιλιόμετρα από την Μπαντάκα», διευκρίνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΫ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες. «Αυτό σημαίνει πως πλέον πλήττονται δύο περιοχές», συμπλήρωσε.

Οι δύο επιδημίες που έχουν κηρυχθεί στη ΛΔ Κονγκό οφείλονται στο ίδιο στέλεχος του ιού, που σημαίνει ότι μπορούν να αξιοποιηθούν τα ίδια εμβόλια για να εμποδιστεί η εξάπλωσή του, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ωστόσο, δεν έχει εξακριβωθεί ότι συνδέονται.

Τον Απρίλιο, το υπουργείο Υγείας της ΛΔ Κονγκό απείχε δύο 24ωρα πριν από την κήρυξη του τέλους της δέκατης επιδημίας του Έμπολα στο Βόρειο Κίβου, όταν εντοπίστηκε νέα αλυσίδα μολύνσεων.

Ένα μικρής έκτασης ξέσπασμα του Έμπολα είχε εντοπιστεί στην Μπαντάκα το 2018, εγείροντας φόβους ότι η επιδημία θα εξαπλωνόταν με ταχύ ρυθμό και θα έφθανε ως την Κινσάσα, την πρωτεύουσα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Αλλά η αξιοποίηση ενός εμβολίου και τα μέτρα που είχαν ληφθεί, ειδικά η εκστρατεία ενημέρωσης πόρτα-πόρτα, συνέβαλαν η κατάσταση να παραμείνει υπό έλεγχο (54 κρούσματα μόλυνσης, 33 θάνατοι, 21 επιζήσαντες).

Χθες Τετάρτη περίπου 50 υγειονομικοί του ΠΟΫ και εταίρων του έφθασαν στην Μπαντάκα με 3.600 δόσεις εμβολίου εναντίον του Έμπολα και 2.000 κιτ εργαστηριακών τεστ, ενημέρωσε ο Τέντρος.

Ο ιός Έμπολα είναι ενδημικός στο Κονγκό, όπου εντοπίστηκε σε περιοχή που διαπερνά ο ομώνυμος ποταμός το 1976.

Το σύστημα υγείας της ΛΔ Κονγκό, που βρίσκεται σε κακή κατάσταση έπειτα από δεκαετίες πολέμου και κακοδιαχείρισης, προσπαθεί ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει επιδημία ιλαράς, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 6.000 ανθρώπους, και την παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού — ως αυτό το στάδιο, οι αρχές κάνουν λόγο για 75 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου περίπου 3.200 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ