«Για τον Όλαφ Σόλτς, αυτή η υποψηφιότητα είναι μια προσωπική ικανοποίηση. Η ήττα του στις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) ήταν οδυνηρή, κάποιες κακίες εναντίον του δυσφημιστικές. Τα ηγετικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών απέδειξαν ότι μπορούν να βγουν από την σκιά τους και να δουν μπροστά. Αξίζει σεβασμός στους δύο συμπροέδρους του κόμματος. Στέλνουν έναν άνθρωπο να διεκδικήσει την καγκεκλαρία, ο οποίος, όπως προκύπτει από τον βαθμό αναγνωρισιμότητας και δημοτικότητάς του, είναι ο μόνος ο οποίος μπορεί να αξιοποιήσει μια ευκαιρία που δεν έχει το SPD: την ευκαιρία της καγκελαρίας. Για τον Σόλτς άξιζε ο κόπος να δείξει μεγαλείο μετά την (εσωκομματική) ήττα. Δεν στράφηκε εναντίον των δύο συμπροέδρων, συνεργάστηκε μαζί τους. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντέξει», τονίζει η Sueddeutsche Zeitung.

Κατά την Zeit online : «Η πτώση του SPD εξηγείται ιστορικά, αλλά δεν είναι μη αναστρέψιμη. Το κόμμα έχει ήδη αλλάξει και ο κόσμος γύρω του έχει αλλάξει πολύ περισσότερο. Ενόψει της πολιτικής αναδιάταξης στην μετά Μέρκελ εποχή, ο ορισμός ενός αριστερού υποψηφίου θα ήταν η λανθασμένη απόφαση. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Όλαφ Σολτς θα βγάλει πραγματικά το SPD από την κρίση. Αλλά αυτή τη στιγμή ισχύει ότι εάν δεν μπορεί αυτός,τότε δεν μπορεί κανείς».

Η Handelsblatt αναρωτιέται: «Αλλά προς τα πού πρέπει να μετακινήσει ο Όλαφ Σολτς το SPD; Οι Κιούνερτ (ο απερχόμενος πρόεδρος της Νεολαίας), Βάλτερ-Μπόργιανς και Έσκεν (οι δύο συμπρόεδροι) δείχνουν τον αριστερό δρόμο. Το εκλογικό σώμα του SPD μπορεί επομένως να προετοιμαστεί για έναν νυν αντικαγκελάριο ο οποίος πρέπει να κάνει τη μια μετά την άλλη λεκτική αναδίπλωση για να καθησυχάσει τους τρεις στην κορυφή του κόμματος, αλλά να μπορεί να πάρει και τον εαυτό του στα σοβαρά. Ίσως η εξισορρόπηση να επιτύχει. Εάν ο Σολτς συμφιλιώσει την αριστερή πτέρυγα του κόμματος με την ρεαλιστική  πολιτική πορεία του, αυτό θα ήταν από μόνο του μια επιτυχία. Η βασανιστική εσωστρέφεια του SPD και η συνεπακόλουθη σμίκρυνσή του θα τελειώσουν». 

Η εφημερίδα Die Welt επαινεί τους Σοσιαλδημοκράτες: «Το SPD –έως πρόσφατα διχασμένο μεταξύ κοινοβουλευτικής ομάδας, ηγεσίας του κόμματος και των μελών του υπουργικού συμβουλίου– προχώρησε σε μια  θαρραλέα συμφωνία για να ηρεμήσει ολόκληρο το κόμμα με έναν υποψήφιο για καγκελάριο όπως ο Όλαφ Σολτς και την ξεκάθαρη επιλογή για κόκκινο-κόκκινο-πράσινη (μετεκλογική) σύμπραξη. Ο κάθε πλευρά αισθάνεται ότι έχει πάρει κάτι. Και οι ψηφοφόροι αντιμετωπίζονται σοβαρά από νωρίς. Με αυτόν τον υποψήφιο καγκελάριο το SPD κινείται προς τα αριστερά και θα αυτοδιορθώνεται κατά την πτήση προς το κέντρο. Η Έσκεν και ο συμπρόεδρος Βάλτερ-Μπόργιανς  επιλέγουν μια στρατηγική των συντηρητικών, η οποία στοχεύει να προσεγγίσει όσο το δυνατόν ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας με μια σαγηνευτική πολιτική θαμπάδα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις