Κλείσιμο

Συγγνώμη λάθος: Πώς Πολωνοί στρατιώτες έκαναν από γκάφα εισβολή στην Τσεχία λόγω κορωνοϊού

Στο παρά- πέντε φαίνεται πως απέφυγαν Πολωνία και Τσεχία ένα διπλωματικό επεισόδιο με αφορμή μια γκάφα στην προσπάθεια του πολωνικού στρατού να τηρήσει τα μέτρα ασφαλείας για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοιού!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN όλα συνέβησαν τον προηγούμενο μήνα, όταν ο πολωνικός στρατός εισέβαλε… κατά λάθος στην Τσεχία και συγκεκριμένα στο Πιελγκρζίμοβ!

Πρόκειται για ένα μικρό παραμεθόριο χωριό στη νότια Πολωνία απέναντι από ένα αραιοκατοικημένο τμήμα της τσεχικής υπαίθρου με ένα δρομάκι να λειτουργεί ως όριο μεταξύ των δύο κρατών.

Κορωνοιός η αιτία 

Κι όμως η πανδημία του κορωνοιού φαίνεται να έπαιξε ρόλο στο παρολίγον θερμό επεισόδιο αφού όπως αναφέρει το ρεπορτάζ , οι Πολωνοί στρατιώτες που φρουρούν την περιοχή διέσχισαν… κατά λάθος τα σύνορα στην προσπάθεια τους να απομακρύνουν επίδοξους προσκυνητές από εκκλησία στην Πολωνία.

Η τσεχική πρεσβεία στη Βαρσοβία, φυσικά δεν άργησε να αναλάβει δράση.

Το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στο CNN, ότι Πολωνοί στρατιώτες από λάθος διέσχισαν τα σύνορα στα τέλη Μαϊου.

Ο στρατός της Πολωνίας παραδέχθηκε ότι εισέβαλε κατά λάθος στο τσεχικό έδαφος. Όμως επέμεινε πως η σύντομη κατάληψη ήταν «παρεξήγηση». 

«Οι Πολωνοί ομόλογοί μας μας διαβεβαίωσαν ανεπίσημα ότι αυτό το περιστατικό ήταν απλώς μια παρανόηση που προκλήθηκε από τον πολωνικό στρατό χωρίς εχθρική πρόθεση» δήλωσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο CNN. 

«Οι Πολωνοί στρατιώτες δεν βρίσκονται πλέον εκεί και οι πολίτες μας μπορούν να επισκεφθούν ξανά τον χώρο ελεύθερα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως αναμένεται επίσημη πολωνική τοποθέτηση». 

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 12 Ιουνίου, το πολωνικό υπουργείο Άμυνας αναγνώρισε τη σύντομη κατοχή του τσεχικού εδάφους. «Το περιστατικό αυτό ήταν αποτέλεσμα παρανόησης, όχι σκόπιμης πράξης. Διορθώθηκε αμέσως και η υπόθεση λύθηκε» ανέφερε ακόμη στο CNN.

Η εξήγηση του πολωνικού υπουργείου Άμυνας

Σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο Άμυνας «οι στρατιώτες του Πολωνικού Στρατού βοηθούν τη Συνοριακή Φρουρά στην προστασία των κρατικών συνόρων, μετά το κλείσιμό τους εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού». 

Σημειώνεται πως η πολωνική κυβέρνηση δεν ανέφερε το για πόσο χρονικό διάστημα παρέμειναν οι στρατιώτες της στην Τσεχία.
 

Πηγή: CNN