Πώς ο Πούτιν «έριξε»τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Καταλυτική ήταν η παρέμβαση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην ξέφρενη ανοδική πορεία που ακολουθούν τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές του φυσικού αερίου. 

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να σταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας με όχημα την Gazprom ενώ, κατηγόρησε τις Βρυξέλλες για κακές επιλογές, οι οποίες όπως σημειώσε προκάλεσαν "σοβαρή ανισορροπία" στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε για τη λήψη λανθασμένων μέτρων και τη βιαστική επίρριψη ευθυνών στη Ρωσία τονίζοντας ότι δεν φταίει η Μόσχα για την αύξηση των τιμών φυσικού αερίου.

Και όλα αυτά τη σιτγμή, που το Αζερμπαϊτζαν δηλώνει έτοιμο να αυξήσει τις παραδόσεις στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι ήδη είχε αρχίσει από τα τέλη του 2020 να παραδίδει φυσικό αέριο στην Ιταλία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Πρόκειται άλλωστε για μία χώρα πλούσια σε υδρογονάνθρακες. 

Σημειώνεται ότι μετά την παρέμβαση Πούτιν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου ακολουθούν καθοδική πορεία. Ειδικότερα, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου υποχωρεί 23%, στα 91 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ πριν από 6 μήνες ήταν στα 18 ευρώ. 

Πηγή: skai.gr