«Πώς να περιγράψεις την τελειότητα;»-Η μικρή Σάφι που σκοτώθηκε στο Manchester Arena

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Στη μικρή Βρετανοκύπρια Σάφι-Ρόουζ Ρούσσου, το νεαρότερο θύμα της βομβιστικής επίθεσης του Σαλμάν Αμπέντι στο τέλος της συναυλίας της Αριάνα Γκράντε στο Manchester Arena στις 22 Μαΐου 2017, επικεντρώθηκε την Τρίτη η υπό εξέλιξη δημόσια έρευνα για το τρομοκρατικό χτύπημα με τους 22 νεκρούς και τους εκατοντάδες τραυματίες.

Η μητέρα της 8χρονης Σάφι, που τραυματίστηκε σοβαρά, περιέγραψε πώς αμέσως μόλις ξύπνησε από το κώμα στο οποίο είχε περιέλθει πληροφορήθηκε από τον σύζυγό της Ανδρέα Ρούσσο ότι η μικρή τους κόρη ήταν νεκρή.

«Την ημέρα που ξύπνησα από το κώμα ο Άντριου μου κράτησε το χέρι και με κοίταξε. Ήξερα αμέσως, η Σάφι έφυγε, έτσι δεν είναι; Και απάντησε, ναι. Έκλαψα και τον ικέτεψα να με αφήσει και εμένα να πεθάνω. Δεν μπορώ να τη φροντίσω. Πέθανα λίγο εκείνη την ημέρα», κατέθεσε στην έρευνα μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος η Λίσα Ρούσσου.

«Θέλω τόσο απεγνωσμένα να την κρατήσω κοντά μου και να μυρίσω τα μαλλιά της και να νιώσω το μάγουλό της στο δικό μου. Το ακριβό μου κοριτσάκι...», είπε η μητέρα της Σάφι, περιγράφοντας στη συνέχεια το χαρακτήρα της κόρης της και τα πράγματα που της άρεσε να κάνει.

Το ίδιο έκανε και ο πατέρας της. Ο Ανδρέας Ρούσσος περιέγραψε την κόρη του ως μία «αγνή, ευγενική, όμορφη ψυχή που άγγιζε τις καρδιές των ανθρώπων με την καλοσύνη της και μετέδιδε το χαμόγελό της».

Τη χαρακτήρισε «ελεύθερο πνεύμα» και είπε πως με τη μητέρα της την παρακολουθούσαν με θαυμασμό στα οκτώ μόλις χρόνια να είναι τόσο χαρισματική και με αυτοπεποίθηση.

«Πώς μπορώ να περιγράψω την τελειότητα; Πώς να περιγράψεις την αγάπη που λιώνει καρδιές; Πώς μπορώ να εξηγήσω εκείνα τα μεγάλα καστανά μάτια; Πώς μπορώ να σταθώ εδώ και να εξηγήσω σε όλους εσάς με λόγια πόσο όμορφο κορίτσι ήταν; Είναι σαν οι καλύτεροι καλλιτέχνες να μαζεύτηκαν και να τη ζωγράφισαν από πάνω μέχρι κάτω, με μια καρδιά τόσο αγνή, τόσο αθώα, που έλιωνε τις καρδιές των ανθρώπων», ήταν τα λόγια του πατέρα της μικρής Σάφι.

Ο κ. Ρούσσος απευθυνόμενος στον πρόεδρο της έρευνας σερ Τζον Σόντερς είπε ότι έπρεπε να είχαν ληφθεί διδάγματα από προηγούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, σχολιάζοντας ότι η ζωή τη κόρης του δε θα έπρεπε να είναι «μια πρακτική άσκηση για τις υπηρεσίες ασφαλείας και τις υπηρεσίες έκτακτης δράσης».

Στόχος της έρευνας που ξεκίνησε στις 7 Σεπτεμβρίου είναι να διαπιστωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες κατέστη δυνατό το τρομοκρατικό χτύπημα και να εξαχθούν συμπεράσματα για την αποτροπή παρόμοιων επιθέσεων στο μέλλον. Η έρευνα δίνει έμφαση και στην παρουσίαση λεπτομερειών της ζωής των θυμάτων, ως μία ευκαιρία για τους οικείους τους να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη τους.