Πώς επιβραβεύει η Νέα Υόρκη τους εμβολιασμούς

Με την πόλη της Νέας Υόρκης να έχει φτάσει μεν σε ικανοποιητικά ποσοστά εμβολιασμού -με ένα 60% να έχει λάβει τουλάχιστον την μια δόση- αλλά τους ρυθμούς αύξησης των ποσοστών αυτών να επιβραδύνεται, οι Αρχές επιχειρούν πλέον να συνδέσουν τον εμβολιασμό με μια σειρά από άτυπες «επιβραβεύσεις», προκειμένου να άρουν τις αμφιβολίες των αμφιταλαντευόμενων πολιτών.

Οπως είχε αναφερθεί και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του «Εθνικού Κήρυκα» ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα, επιστρατεύτηκαν οι δυο μεγάλες δυνάμεις του μπέιζμπολ στην πόλη, οι Γιάνκις και οι Μετς, τα γήπεδα των οποίων, ούτως ή άλλως, λειτουργούν ως εμβολιαστικά κέντρα. Οι φίλαθλοι που δεν έχουν εμβολιαστεί, όχι μόνο πλέον έχουν την δυνατότητα να το κάνουν πριν από την έναρξη του αγώνα, αλλά θα επιβραβευθούν και με εισιτήριο για κάποιον επόμενο αγώνα. Επειδή, όμως, τα αθλητικά θεάματα δεν αφορούν όλους τους πολίτες, η στρατηγική της επόμενης ημέρας θα διευρυνθεί και σε άλλους τομείς ψυχαγωγίας, άθλησης ή εποικοδομητικής ενασχόλησης.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο, η πόλη θα παρέχει, σε όλους όσοι εμβολιαστούν στα δικά της κέντρα, εισιτήρια και προσφορές για το Ενυδρείο (NYC Aquarium), τον Βοτανικό Κήπο, τον Ζωολογικό Κήπο του Μπρονξ, το Λίνκολν Σέντερ, τους αγώνες των Μπρούκλιν Σάικλονς, το φέρι (NYC Ferry), το Δημόσιο Θέατρο και άλλα θεάματα.

Επιπλέον, ειδικά κέντρα εμβολιασμού θα στηθούν και σε συγκεκριμένους σταθμούς του μετρό της Νέας Υόρκης, αλλά και του δικτύου των προαστιακών σιδηροδρόμων Long Island Rail Road και Metro North. Σε αυτήν την περίπτωση, επίσης θα υπάρχει επιβράβευση: Οσοι εμβολιαστούν στους συγκεκριμένους σταθμούς του μετρό θα λαμβάνουν μια δωρεάν εβδομαδιαία κάρτα επιβίβασης (Metro Card), ενώ για το LIRR ή το Metro North θα λαμβάνουν δυο δωρεάν απλά εισιτήρια στην γραμμή επιλογής τους.

«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για σπουδαία βραβεία όταν εμβολιαστείτε», τόνισε ο Μπιλ ντε Μπλάσιο, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο τους 5 εκατομμύρια πλήρεις εμβολιασμούς μέχρι το τέλος Ιουνίου, με στόχο την πλήρη επιστροφή της πόλης στην πολυπόθητη κανονικότητα το αργότερο μέχρι την 1η Ιουλίου.

Την ίδια στιγμή, μετά την ανακοίνωση ότι το εμβόλιο της Pfizer λαμβάνει την άδεια για χορήγηση σε παιδιά από 12 έως 15 ετών, τέθηκε το ερώτημα για το κατά πόσον το εμβόλιο - τουλάχιστον για συγκεκριμένες βαθμίδες εκπαίδευσης, θα γίνει υποχρεωτικό για επιστροφή στα δια ζώσης μαθήματα από τον Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά του, ο Μπιλ ντε Μπλάσιο ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή τέτοιο μέτρο τον Σεπτέμβριο, παρ’ ότι φαίνεται ότι θα ισχύσει για τα Πανεπιστήμια και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.