Πώς ένας μουσουλμάνος έγινε υπουργός στη Νορβηγία

Όταν ο Αμπίντ Ρατζά ήταν παιδί υπήρχε στο σπίτι μόνο ένα βιβλίο: το κοράνι. Μέχρι τη στιγμή που άνοιξε την πόρτα μιας βιβλιοθήκης στο Όσλο και μαζί με αυτή την πόρτα ενός καινούριου κόσμου. «Αποδίδει τεράστια σημασία στην τοπική βιβλιοθήκη», σχολιάζει ο δημοσιογράφος της νορβηγικής Aftenposten Τόμας Σπενς. «Στη βιβλιοθήκη υπήρχε μια γυναίκα που τον έφερε σε επαφή με τα βιβλία και με τα οποία ξεκίνησε η ενηλικίωσή του». Στα εφηβικά του χρόνια διάβαζε μυθιστορήματα του νορβηγικής καταγωγής βρετανού συγγραφέα Ρόαλντ Νταλ. Ακολούθησαν νομικά κείμενα και οι σπουδές του στη Νομική.

Στις 24 Ιανουαρίου του 2020 η σταδιοδρομία του έφτασε στο αποκορύφωμά της: ο Αμπίντ Ρατζά, παιδί πακιστανών μεταναστών, έγινε ο δεύτερος μουσουλμάνος υπουργός στη Νορβηγία. Η υπουργοποίησή του ήρθε μετά τον αναγκαστικό ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ στον απόηχο της αποχώρησης του ακροδεξιού FrP από την κυβέρνηση. Η πρόεδρος των συντηρητικών ηγείται πλέον κυβέρνησης μειοψηφίας.

Πλούσια βιογραφία

O δημοσιογράφος της Aftenposten Τόμας Σπενς χαρακτηρίζει τον Αμπίντ Ρατζά «αινιγματική προσωπικότητα» με μια άκρως ενδιαφέρουσα βιογραφία. Ο 44χρονος μεγάλωσε σε συνθήκες σχετικής ένδειας σε ένα μικρό σπίτι με τους γονείς και τα τρία του αδέρφια. Ο πατέρας, που εργαζόταν σε εργοστάσιο, ήταν αυταρχικός και συχνά βίαιος. Έπειτα από παρέμβαση της υπηρεσίας ανηλίκων ο Αμπίντ Ρατζά κατέληξε σε ίδρυμα. Οι εκεί κακές συναναστροφές του τον έφεραν συχνά αντιμέτωπο με το νόμο. Στη βιογραφία του ο ίδιος αναφέρεται σε ληστεία κατά την οποία επιτέθηκε με κυβόλιθο εναντίον του θύματος. «Διηγείται ότι πολλές φορές λίγο έλειψε να γίνει δολοφόνος», λέει ο Σπενς. «Αυτό δείχνει πόσο λεπτές είναι οι διαχωριστικές γραμμές της ζωής».

Παρά τα δύσκολα παιδικά και εφηβικά του χρόνια ο Ρατζά τελείωσε το σχολείο και ξεκίνησε σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Όσλο όπου γνώρισε τη μετέπειτα γυναίκα του Νάντια Ανσάρ. «Ο άγραφος νόμος της μουσουλμανικής κοινότητας λέει ότι δεν επιτρεπόταν να βλέπονται χωρίς τη συγκατάθεση των οικογενειών. Έτσι συναντιόντουσαν σε ένα Burger King του δυτικού Όσλο, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα». Αργότερα παντρεύτηκαν και απέκτησαν τρία παιδιά.

Το Ισλάμ με άλλα μάτια

Ο πακιστανικής καταγωγής Ρατζά διακρίθηκε όμως και κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Ήταν ο πρώτος Νορβηγός με μεταναστευτική βιογραφία τον οποίο το Πανεπιστήμιο του Όσλο έστειλε για έναν χρόνο στην Οξφόρδη. Ενόσω σπούδαζε νομικά άλλαξε και ο τρόπος που βλέπει και αντιμετωπίζει το ισλάμ. Ξαφνικά άρχισε να αμφισβητεί τη θρησκευτική/συντηρητική κοσμοθεωρία με την οποία γαλουχήθηκε εξ απαλών ονύχων και άρχισε να αγωνίζεται για ανοιχτά τζαμιά και την ισότητα των δυο φύλων. Σήμερα ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως μετριοπαθής μουσουλμάνος.

Μετά την αποφοίτησή του ο Αμπίντ Ρατζά εργάστηκε καταρχήν ως δικηγόρος. Το 2013 εξελέγη με το φιλελεύθερο κόμμα Venstre στο Storting, τη νορβηγική Βουλή. Η καριέρα του απογειώθηκε γρήγορα. Αργότερα έγινε αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου. Και αυτό παρότι δεν θεωρείται απόλυτα ευθυγραμμισμένος με την επίσημη γραμμή του κόμματος. «Ορισμένοι τον χαρακτηρίζουν κινούμενη πυριτιδαποθήκη», σχολιάζει ο δημοσιογράφος Σπενς. Τα τελευταία χρόνια έχει έρθει συχνά σε ανοιχτή σύγκρουση με τους ακροδεξιούς του FrP.

Στο υπουργείο Πολιτισμού και Ισότητας ο Αμπίντ Ρατζά διαδέχθηκε την επικεφαλής του κόμματός του Τρινέ Σκέι Γκράντε η οποία μετά τον ανασχηματισμό μετακινήθηκε στο υπουργείο Παιδείας και Ενσωμάτωσης. Οι φιλοδοξίες του νέου υπουργού όμως δεν φαίνεται να σταματούν εκεί. «Δεν φοβάται να πει ότι θέλει να φτάσει και ψηλότερα». Βασικός του αντίπαλος στη μάχη προς την κορυφή ο επίσης αναδυόμενος και μόλις 32 ετών πολιτικός Σβάινουνγκ Ροτεβάτεν που υπουργοποιήθηκε επίσης πρόσφατα αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο Περιβάλλοντος.
 

Πηγή: DW - Ντάβιντ Ελ/ Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης