Πορτογαλία: Η αντιπολίτευση έκανε πίσω στις αυξήσεις μισθών σε καθηγητές

Η αντιπολίτευση υποχώρησε σήμερα, μπροστά στην απειλή του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα να παραιτηθεί αν το κοινοβούλιο εγκρίνει το ξεπάγωμα των μισθών των εκπαιδευτικών, ανακοινώνοντας ότι θα εγκρίνει αναδρομικές αυξήσεις μόνο αν τις αντέχουν τα δημόσια οικονομικά.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι το κόμμα του θα στηρίξει αυτήν την κίνηση μόνο αν έχει περιορισμένες επιπτώσεις στον προϋπολογισμό. "Αν το κείμενο (της πρότασης που πρόκειται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο) δεν περιλαμβάνει τις δημοσιονομικές εγγυήσεις που ανέκαθεν προασπιζόμασταν (...) τότε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) δεν θα μπορέσει να το ψηφίσει", είπε ο Ρούι Ρίο μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πόρτο.

Η πρόεδρος του δεξιού κόμματος CDS-PP Ασουνσάο Κρίστας, έκανε γνωστό επίσης σήμερα ότι οι 18 βουλευτές του δεν θα στηρίξουν το μέτρο, παρά μόνο αν συνοδεύεται από σειρά προϋποθέσεων, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα επηρεαστούν τα δημόσια οικονομικά.

Η απειλή του Κόστα απευθυνόταν κατά κύριο λόγο στο PSD, που διαθέτει 89 βουλευτές, αφού τα δύο κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς είχαν ταχθεί υπέρ του μέτρου και διαμήνυαν ότι δεν επρόκειτο να δεχτούν κανέναν συμβιβασμό. Με βάση τις σημερινές εξελίξεις, υπάρχουν πλέον ελάχιστες πιθανότητες να ευθυγραμμιστεί η δεξιά αντιπολίτευση με το Κομμουνστικό Κόμμα και το Μπλοκ της Αριστεράς για να περάσουν μαζί ένα μέτρο που έχει απορριφθεί από την κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών.

Την περασμένη Πέμπτη, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εκπαίδευσης είχε εγκρίνει το ξεπάγωμα των μισθών των καθηγητών, μετά από πολλά χρόνια λιτότητας, χάρη στην απρόσμενη στήριξη των δύο δεξιών κομμάτων και της αριστεράς. Την επόμενη ημέρα ο Κόστα απείλησε ότι θα παραιτηθεί, εξηγώντας ότι οι αυξήσεις θα στοιχίσουν 800 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση και θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες που καταβάλει η Πορτογαλία τα τελευταία χρόνια για να βγει από την κρίση. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα προκηρύσσονταν πρόωρες εκλογές, ενώ κανονικά πρόκειται να διεξαχθούν στις 6 Οκτωβρίου.

Ο Ρίο κατηγόρησε πάντως τον πρωθυπουργό ότι δημιούργησε μια "τεχνητή κρίση".