Ποροσένκο: Έχω αποδείξεις πως η Ρωσία συγκεντρώνει τανκς στα σύνορα

Η Ουκρανία διαθέτει αποδείξεις ότι ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει τεθωρακισμένα άρματα μάχης κοντά στα σύνορα, δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό δίκτυο Sky News ο κ. Ποροσένκο έδειξε φωτογραφίες που, όπως υποστηρίζει, εικονίζουν ρωσικά τανκς τοποθετημένα κοντά στην μεθόριο, δίπλα σε αποθήκες πυρομαχικών.

«Αυτή είναι η βάση των τανκ, μόλις 18 χιλιόμετρα από τα σύνορά μας», είπε, προσθέτοντας ότι η συνάθροιση των ρωσικών αρμάτων έχει αρχίσει από τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Ποροσένκο, που πριν δύο ημέρες υποστήριξε ότι η Μόσχα θέλει να προσαρτήσει ολόκληρη την Ουκρανία, κάλεσε τους ηγέτες και τους λαούς – ειδικά της Δύσης – να συμπαρασταθούν στο Κίεβο.

Υποστήριξε πως η Ρωσία δεν έχει αναστολές και συνεπώς απαιτείται ενιαίο μέτωπο εναντίον της συμπεριφοράς του Κρεμλίνου. «Δεν υπάρχει κόκκινη γραμμή για τον [ρώσο πρόεδρο] Πούτιν και αυτός είναι πολύ καλός λόγος να είμαστε ενωμένοι, ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος», είπε.

Η τοποθέτηση Ποροσένκο ήλθε υπό την σκιά της αναζωπύρωσης της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, μετά την αιχμαλωσία τριών ουκρανικών πλοίων και των πληρωμάτων τους από ρωσικά σκάφη την Κυριακή, ανοιχτά της Κριμαίας.

Το επεισόδιο έλαβε χώρα στο στενό του Κερτς, που συνδέει την Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική. Ο κ. Ποροσένκο έχει καλέσει την Δύση να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή ώστε να προστατεύσει την Ουκρανία, αν και εκπρόσωπος του NATO έχει σχολιάσει πως η Συμμαχία ήδη διαθέτει ισχυρή παρουσία στην περιοχή.

Η συνεχιζόμενη κράτηση των ουκρανών ναυτών και πλοίων οδήγησε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει την συνάντησή του με τον κ. Πούτιν που ήταν προγραμματισμένο να λάβει χώρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20 στο Μπουένος Άιρες.

Ο κ. Ποροσένκο έχει χαιρετίσει την κίνηση Τραμπ, αποκαλώντας τον αμερικανό πρόεδρο «σπουδαίο ηγέτη».

Ο κ. Πούτιν από την πλευρά του έχει αποκαλέσει το περιστατικό προβοκάτσια που σχεδίασε ο κ. Ποροσένκο ώστε να βελτιώσει τις δημοσκοπικές επιδόσεις του ενόψει των προεδρικών εκλογών τον προσεχή Μάρτιο.
Πηγή: skai.gr