Κλείσιμο

Πομπέο: Σύννομοι προς το Διεθνές Δίκαιο οι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Οχθη

Οι ΗΠΑ θεωρούν πλέον σύννομους προς το Διεθνές Δίκαιο τους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Οχθη, δήλωσε τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, διευκρινίζοντας πως εναπόκειται πλέον στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να διαπραγματευτούν το καθεστώς της Δυτικής Οχθης.

«Μετά από προσεκτική μελέτη όλων των πλευρών της νομικής συζήτησης, αυτή η κυβέρνηση συμφωνεί με τον πρόεδρο Ρέιγκαν: η ίδρυση ισραηλινών πολιτικών οικισμών στη Δυτική Όχθη δεν είναι, αυτή καθαυτή, ασυμβίβαστη με το διεθνές δίκαιο» σημείωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ, επικαλούμενος την εκτίμηση του προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1981 ότι οι οικισμοί δεν ήταν «εγγενώς παράνομοι».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εκτιμάται ότι θα χαιρετίσει την απόφαση, η οποία θα αναζωπυρώσει την οργή των Παλαιστίνιων, μετά την απόφαση του προέδρου Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. 

Σημειώνεται ότι την πολιτική εποικισμού της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ακολούθησαν όλες οι ισραηλινές κυβερνήσεις από το 1967, εντούτοις τα τελευταία χρόνια επί διακυβέρνησης Νετανιάχου έχει ενταθεί. Σήμερα περισσότεροι από 600.000 Ισραηλινοί ζουν σε οικισμούς στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Πηγή: skai.gr