Πολύνεκρες συμπλοκές στην Ακτή του Ελεφαντοστού

Τουλάχιστον 73 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επεισοδίων βίας που σημειώθηκαν τις τρεις τελευταίες ημέρες στο Αμπιτζάν, ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο του νεκροτομείου στην οικονομική πρωτεύουσα της Ακτής του Ελεφαντοστού.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή πιστεύεται ότι υπάρχουν και άλλοι νεκροί στο νεκροτομείο της Ανιάμα, μιας φτωχογειτονιάς του Αμπιτζάν που κατοικείται κυρίως από μετανάστες και από άτομα καταγόμενα από τις βόρειες περιοχές της χώρας, τα οποία θεωρούνται από τους υποστηρικτές του προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο ως οπαδοί της αντιπολίτευσης.
Χθες Κυριακή η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των βίαιων επεισοδίων είναι 37 νεκροί, αλλά σύμφωνα με την αντιπολίτευση έχουν σκοτωθεί πάνω από 300 άνθρωποι.
Τα επεισόδια βίας άρχισαν στο Αμπιτζάν την περασμένη Πέμπτη, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν μία συγκέντρωση της αντιπολίτευσης. Πρόκειται για τα χειρότερα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Αμπιτζάν από τον Σεπτέμβριο του 2002, όταν μία αποτυχούσα απόπειρα πραξικοπήματος πυροδότησε πολύνεκρες εμφύλιες συγκρούσεις στη χώρα αυτή της δυτικής Αφρικής που είναι πρώτη στην παραγωγή κακάο παγκοσμίως.
Ο εμφύλιος πόλεμος, που στοίχισε τη ζωή χιλιάδων και την απομάκρυνση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ανθρώπων από τα σπίτια τους, τερματίστηκε επίσημα τον περασμένο Ιούλιο, αλλά στην πραγματικότητα η χώρα παραμένει χωρισμένη ανάμεσα στον ελεγχόμενο από τους αντάρτες βορά και τον ελεγχόμενο από την κυβέρνηση νότο.
Πηγή: skai.gr