Πολύνεκρες συγκρούσεις στην Ταλάφαρ του Ιράκ

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80 τραυματίστηκαν από τις ολονύκτιες συγκρούσεις μεταξύ αμερικανικών στρατευμάτων και ανταρτών στην πόλη Ταλάφαρ του βόρειου Ιράκ, ανακοίνωσαν νοσοκομειακοί γιατροί. Από την πλευρά του ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 57 «τρομοκράτες».
Ο αμερικανικός στρατός μαζί με ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν χθες την επίθεση εναντίον της πόλης που βρίσκεται 70 χιλιόμετρα δυτικά της Μοσούλης, υποστηρίζοντας ότι στόχος της επιχείρησης ήταν «η απόδοση του ελέγχου της Ταλάφαρ προς τους νόμιμους ιρακινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους». Κατά τον αμερικανικό στρατό η Ταλάφαρ χρησιμοποιείται ως βάση ανταρτών.
Στο μεταξύ, στην Ρώμη έφτασε ο πρόεδρος του Ιράκ Αλ Γιάουαρ προκειμένου να συναντηθεί με τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Έντονες είναι τις τελευταίες ημέρες οι διπλωματικές διαβουλεύσεις, λόγω της απαγωγής δυο Ιταλίδων, από ενόπλους στη Βαγδάτη.
Μαχητές της οργάνωσης του Αλ-Ζαουάχρι, που πρόσκειται στην Αλ Κάϊντα, σε ανακοίνωσή τους στο διαδίκτυο προσφέρονται να παράσχουν πληροφορίες για την Σιμόνα Πάρι και την Σιμόνα Τορέτα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση μουσουλμάνων γυναικών που κρατούνται σε ιρακινές φυλακές. Η αξιοπιστία της ανακοίνωσης αυτής ελέγχεται.
Την ίδια ώρα, ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο έκανε έκκληση σε χώρες που διατηρούν στρατεύματα στο Ιράκ να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ισπανίας και να τα αποσύρουν.
«Εάν ληφθούν περισσότερες αποφάσεις που θα συμφωνούν με την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης θα υπάρχουν ευνοϊκότερες προσδοκίες στο Ιράκ», είπε και χαρακτήρισε τη στρατιωτική επέμβαση στην χώρα αυτή «πολύ αρνητική».
Πηγή: skai.gr