Πολωνία: Αντισημιτικά γκράφιτι ανακαλύφθηκαν στο 'Αουσβιτς

Αντισημιτικά γκράφιτι γραμμένα με σπρέι ανακαλύφθηκαν σε εννέα ξύλινα παραπήγματα του στρατόπεδου συγκέντρωσης του 'Αουσβιτς στην Πολωνία, ανακοίνωσε σήμερα το μουσείο Άουσβιτς - Μπίρκεναου.

Οι επιγραφές αυτές συνιστούν "αποτρόπαια επίθεση κατά του συμβόλου μιας από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της Ιστορίας και της ανθρωπότητας", υπογράμμισε το μουσείο.

Τα γκράφιτι περιλαμβάνουν "δύο αναφορές στην Παλαιά Διαθήκη τις οποίες χρησιμοποιούν συχνά αντισημίτες και συνθήματα αρνητών του Ολοκαυτώματος" γραμμένα στ' αγγλικά και στα γερμανικά, πρόσθεσε το μουσείο.

Οι υπεύθυνοι του μουσείου ανέφεραν τα γεγονότα στην αστυνομία και αναλύουν τις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας.

Ζήτησαν επίσης από τους επισκέπτες που μπορεί να ήταν μάρτυρες του συμβάντος ή που βρίσκονταν κοντά στα παραπήγματα να δώσουν στο μουσείο τυχόν πληροφορίες και να στείλουν φωτογραφίες.

Τα γκράφιτι θα σβηστούν μόλις η αστυνομία ολοκληρώσει την έρευνά της, πρόσθεσε το μουσείο.

Σύμφωνα με το μουσείο, η ασφάλεια σε αυτό τον χώρο των 1.700 στρεμμάτων ενισχύεται συνεχώς αλλά ο προϋπολογισμός του μουσείου επλήγη από την υγειονομική κρίση λόγω της Covid-19.

Σχεδόν 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, εξοντώθηκαν σε αυτό το στρατόπεδο θανάτου που εγκατέστησε στο πολωνικό έδαφος η ναζιστική Γερμανία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ