Πολιτική λύση υπό τα Ηνωμένα Έθνη επιζητούν στη Λιβύη Τζόνσον και Μακρόν

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Στην ανάγκη για μία πολιτική διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη που θα περιλαμβάνει όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές ώστε να τερματιστεί η εμφύλια σύρραξη στη Λιβύη συμφώνησαν οι Μπόρις Τζόνσον και Εμανουέλ Μακρόν κατά τη συνάντησή τους στην Ντάουνινγκ Στριτ, σύμφωνα με το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο.

Σημειώνεται ότι ενώ η Γαλλία εμφανίζεται υποστηρικτική στον στρατάρχη Χαφτάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δηλώσει ότι στηρίζει την κυβέρνηση Αλ Σάρατζ.

Οι δύο ηγέτες επικεντρώθηκαν επίσης στη στενή διμερή σχέση, καθώς η επίσκεψη Μακρόν πραγματοποιήθηκε για να τιμηθεί η 80ή επέτειος του διαγγέλματος του στρατηγού Ντε Γκωλ από το BBC προς το γαλλικό λαό λίγες ημέρες μετά από την επιβολή του ναζισιτικού ζυγού στη Γαλλία, με το οποίο καλούσε σε αντίσταση.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, συζητήθηκε επίσης η συνεργασία των δύο χωρών στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, η ανάγκη συνεργασίας κατά της πανδημίας του κορωνοϊού και η διασφάλιση μιας πράσινης και βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός καλωσόρισε επίσης τη συμφωνία με την ΕΕ για εντατικοποίηση των συνομιλιών μέσα στον Ιούλιο για μια εμπορική σχέση μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit και σημείωσε ότι δε θεωρεί πως έχει νόημα η παράταση των συνομιλιών μέσα στο φθινόπωρο.

Βρετανοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι το Λονδίνο θεωρεί πως ο Πρόεδρος Μακρόν θα μπορούσε να συμβάλει στην άρση των εμποδίων που έχουν παρουσιαστεί για την επίτευξη μιας συμφωνίας επί της μελλοντικής σχέσης.

Συμφωνήθηκε επίσης η συνέχιση της συνεργασίας Ηνωμένου Βασιλείου-Γαλλίας σε διεθνή θέματα, όπως η κρίση στο Χονγκ Κονγκ και το μεσανατολικό.

Πηγή: skai.gr