Πολιτική κρίση στην Τουρκία μετά από βομβιστική επίθεση

Μορφή πολιτικής κρίσης παίρνει στην Τουρκία η εμπλοκή του αρχηγού του ΓΕΣ, στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, μέσω του κατηγορητηρίου του εισαγγελέα του Βαν, στην υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης που είχε πραγματοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου σε βιβλιοπωλείο μέλους του ΡΚΚ, στο Σεμντίνλι της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Ο εισαγγελέας στο κατηγορητήριο που σχετίζεται με δύο υπαξιωματικούς και ένα πρώην στέλεχος του ΡΚΚ, εμπλέκει τον στρατηγό Μπουγιούκανιτ, δίχως, όμως, αυτό να σημαίνει άμεση άσκηση δίωξης. Για την τελευταία, προϋποτίθεται σχετική έγκριση από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ. Εάν συμβεί αυτό, τότε τη σχετική έρευνα θα διενεργήσει ο στρατιωτικός εισαγγελέας.
Στο κατηγορητήριο γίνεται λόγος για παράβαση καθήκοντος, παραποίηση εγγράφων και σύσταση συμμορίας και σημειώνεται η δήλωση που είχε κάνει ο Μπουγιούκανιτ σχετικά με έναν από τους κατηγορούμενους υπαξιωματικούς. «Τον γνωρίζω και είναι καλό παιδί» είχε πει ο στρατηγός, για να σημειώσει όμως ότι «αν βρεθεί ένοχος δεν μπορώ να πω τίποτα».
Η υπόθεση έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, αφού τον προσεχή Αύγουστο, ο Μπουγιούκανιτ πρόκειται να αναλάβει αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο στρατηγός Οζκιόκ χτες συναντήθηκε για το θέμα αυτό με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σήμερα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ», ο στρατηγός Οζκιόκ, στη συνάντησή του με τον Ερντογάν, μετέφερε τέσσερα μηνύματα των Ενόπλων Δυνάμεων: 1.Δεν τίθεται θέμα προσπάθειας του στρατηγού Μπουγιούκανιτ να επηρεάσει τη δικαιοσύνη. Το κατηγορητήριο του εισαγγελέα ξεπερνά τα όρια του σκοπού του. 2. Το κατηγορητήριο στερείται νομικής βάσης και οι κατηγορίες εναντίον των αξιωματικών, στηρίζονται σε ισχυρισμούς ενός μόνο ατόμου. 3. Το κατηγορητήριο είναι επίθεση εναντίον των ενόπλων δυνάμεων. 4. Η κυβέρνηση έχει καθήκον να λύσει το πρόβλημα. Η ίδια εφημερίδα, καθώς επίσης και η «Μιλιέτ», γράφουν ότι ο στρατηγός Οζκιόκ, στη χτεσινή συνάντησή του με τον Ερντογάν, ζήτησε «να λυθεί το πρόβλημα εντός μίας ή δύο ημερών».
Ο διευθυντής της «Χουριέτ» Ερτουγρούλ Οζκιόκ γράφει ότι στο κατηγορητήριο γίνεται λόγος και για ενυπόγραφη επιστολή-καταγγελία, σύμφωνα με την οποία «είναι αμφισβητήσιμη, ακόμη και η επιχείρηση σύλληψης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Κένυα» και παρατηρεί: «Ποιος επιεικής εισαγγελέας θα ενέτασσε στο κατηγορητήριο μία επιστολή-καταγγελία ενός ανθρώπου που αναζητεί αμφισβητήσιμες επιχειρήσεις πίσω από τη σύλληψη του πιο αιμοβόρου δολοφόνου που υπήρξε στην ιστορία της χώρας αυτής»;
Η «Σαμπάχ» γράφει ότι κατά τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν ανώτατοι αξιωματικοί υπό την προεδρία του αρχηγού, Χιλμί Οζκιόκ, λίγο πριν από τη συνάντηση του τελευταίου με τον πρωθυπουργό, ένας από τους στρατηγούς, απευθυνόμενος στον Οζκιόκ, είπε: «Είχαμε επτά χιλιάδες θύματα στον αγώνα εναντίον του ΡΚΚ και τώρα χαρακτηρίζεται ο αγώνας μας με την κατηγορία της συμμορίας».
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γιενί Σαφάκ» έχει μεν τον ουδέτερο κύριο τίτλο «συζητήσεις περί κατηγορητηρίου», ωστόσο ο αρθρογράφος της εφημερίδας, Φεχμί Κορού αναφέρει ότι «κάποιοι έχουν βάλει στο στόχαστρο το στρατηγό Μπουγιούκανιτ» και σημειώνει ότι «όποιος κι αν το κάνει, πρόκειται για επικίνδυνη κατάσταση».
Η εφημερίδα «Βατάν» αναφέρεται στη χτεσινή συνάντηση του στρατηγού Οζκιόκ με τον πρωθυπουργό Ερντογάν και σημειώνει ότι ο δεύτερος είπε: «Δεν έχουμε καμία σχέση. Μας έχει λυπήσει και μας το κλίμα που δημιουργήθηκε».
Οι πολιτικές διαστάσεις της υπόθεσης σχετίζονται και με την οφθαλμοφανή εδώ και καιρό αντίθεση μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του στρατηγού Μπουγιούκανιτ. Όλως περιέργως, τη διάσταση αυτή υπογραμμίζουν ακόμη περισσότερο κάποια σημεία από το κατηγορητήριο.
Από τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου σχετικά με το κατηγορητήριο προκύπτει ότι ο εισαγγελέας αναφέρει ότι το τουρκικό κράτος, από την ίδρυσή του θεωρεί απειλές τους ισλαμιστές και τη διαμελιστική ροπή του κουρδικού και σημειώνει τα εξής:
"Τα στοιχεία που προέρχονται από την πολιτική περιφέρεια και επιχειρούν να αλώσουν το πολιτικό κέντρο, ενοχλούν την πολιτικοστρατιωτική γραφειοκρατική ελίτ που είναι κύριος του σχεδίου περί μοντερνισμού. Συνεπώς δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, κάποιες ιδεολογικές ομαδοποιήσεις μέσα στο κράτος, να συμπράξουν με κάποια κέντρα συμφερόντων και να αντιταχθούν εναντίον της πολιτικής εξουσίας, την οποία αντιμετωπίζουν ως παράμετρο απειλής».
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο εισαγγελέας κάνει πολιτική ανάλυση και προειδοποιεί ότι οι ένοπλες δυνάμεις εναντιώνονται στην κυβέρνηση Ερντογάν, γεγονός που εκ των πραγμάτων κατατάσσει το κατηγορητήριο μεταξύ των απόψεων που τάσσονται υπέρ του πολιτικού ισλάμ και εναντίον του κεμαλισμού.
Κι ενώ διάφοροι σχολιαστές γράφουν ότι στόχος είναι ο παραμερισμός των ενόπλων δυνάμεων στην υπόθεση της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Λιμπερασιόν» που ανέφερε ότι «θα είναι σημείο καμπής για την Τουρκία το αν η υπόθεση Σεμντίνλι θα προχωρήσει μέχρι τέλους. Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται επίσης και η δήλωση του προέδρου της μεικτής κοινοβουλευτικής ομάδας ΕΕ-Τουρκίας Γιος Λάγκεντικ ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αρέσκονται στην τρομοκρατία, τη βία και τη σύγκρουση με το ΡΚΚ».
Για παράδειγμα η αρθρογράφος της εφημερίδας «Ακσάμ», Γκιουλέρ Κιομουρτζού γράφει σήμερα ότι στόχος της όλης υπόθεσης είναι ο παραμερισμός των ενόπλων δυνάμεων στη Νοτιοανατολική Τουρκία, η παροχή πρόσθετων ελευθεριών σε δήμους της περιοχής και τελικά το δημοψήφισμα για την αυτονομία των Κούρδων της περιοχής.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr