Politico: Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ επικεντρώθηκε σε πολιτείες που έδωσαν τη νίκη στον Μπάιντεν

Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ οργανώνει μία προεκλογική εκστρατεία που βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, η ομάδα των συνεργατών του επικεντρώνει την προσοχή της σε μία εκλογική στρατηγική, που έχει ως κεντρική διάσταση την ανάκτηση των πέντε αμερικανικών πολιτειών που πέρασαν στον Τζο Μπάιντεν το 2020, σχολιάζει το POLITICO.

Οι πέντε πολιτείες αυτές είναι η Αριζόνα, η Τζόρτζια, το Μίσιγκαν, η Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν, που έδωσαν συνολικά 73 εκλεκτορικές ψήφους το 2020. Οι ψήφοι αυτές ήταν αρκετές για το σχηματισμό ενός Σώματος των Εκλεκτόρων υπέρ της νίκης του Μπάιντεν.

Από τότε ο Τραμπ έχει οργανώσει τέσσερις προεκλογικές συγκεντρώσεις, έχει εκδηλώσει τη δημόσια υποστήριξή τους σε δεκάδες υποψήφιους, ενώ είχε κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του προεκλογικού σκηνικού των τοπικών εκλογών, που μπορούν να φέρουν τους υποστηρικτές του σε υψηλόβαθμες θέσεις εξουσίας στις αναφερόμενες πολιτείες το 2024.

Η σκιώδης προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ πραγματοποίησε πρόσφατα δημοσκόπηση μεταξύ του ίδιου και του Μπάιντεν στις πέντε κρίσιμες πολιτείες, το σύνολο των οποίων αποφάσισε το 2020 με διαφορά μικρότερη των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ένα αντίγραφο της οποίας έχει στα χέρια του το POLITICO, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ προηγείται του Μπάιντεν στην Αριζόνα κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, στην Τζόρτζια κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, στο Μίσιγκαν κατά δώδεκα μονάδες, στην Πενσιλβάνια κατά έξι μονάδες και στο Ουισκόνσιν κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έστειλαν ένα μήνυμα σε όσους νομίζουν ότι ο έλεγχος που ασκεί ο Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει χαλαρώσει, δήλωσε ο Τόνι Φαμπρίζιο, υψηλόβαθμος δημοσκόπος των Ρεπουμπλικάνων που πραγματοποίησε τις έρευνες για τον κεντρικό προεκλογικό μηχανισμό του Τραμπ «Να Κάνουμε την Αμερική Μεγάλη Ξανά!»

«Δημοσκόπηση με δημοσκόπηση, τα ποσοστά δείχνουν καθαρά ότι ο πρώην πρόεδρος Τραμπ είναι ακόμη η κεντρική δύναμη πολιτικής επιρροής στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και θα είναι ο προεδρικός υποψήφιός του για το 2024, στην περίπτωση που κατέβει στις εκλογές» δήλωσε ο Φαμπρίζιο, ο οποίος επιβεβαίωσε τους αριθμούς για το POLITICO, αλλά δεν τους δημοσιοποίησε. «Αυτά τα νέα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι σήμερα οι ψηφοφόροι σε αυτές τις πέντε πολιτείες κλειδιά θα ήταν ευτυχείς αν ο Τραμπ επέστρεφε στον Λευκό Οίκο νικώντας τον Μπάιντεν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ