Κλείσιμο

Πολίτη της Ρωσίας ονόμασε τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Πολίτης της Ρωσίας είναι από σήμερα ο γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρτιέ, ο οποίος προκάλεσε την οργή του Παρισιού όταν ανακοίνωσε πως προτίθεται να αλλάξει υπηκοότητα, προκειμένου να αποφύγει τον φορολογικό συντελεστή 75% που προτίθεται να επιβάλλει η γαλλική κυβέρνηση σε όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Σύμφωνα με μία ολιγόλογη ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την σχετική απόφαση σήμερα, 3 Ιανουαρίου.

Η Ρωσία
διαθέτει έναν οριζόντιο φόρο εισοδήματος της τάξης του 13%.

Έως τώρα, ο Ντεπαρτιέ δεν έχει δηλώσει εάν αποδέχεται την προσφορά της Μόσχας, παρά ταύτα, έχει ήδη αποσαφηνίσει πως προτίθεται να μετακομίσει στο Βέλγιο ώστε να αποφύγει την βαριά φορολόγηση, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

«Δεν έχουμε πλέον την ίδια χώρα, είμαι γνήσιος Ευρωπαίος, πολίτης του κόσμου, όπως πάντοτε με δίδασκε ο πατέρας μου», είχε σχολιάσει, μέσω ανοιχτής επιστολής που απέστειλε στον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό, ο Ντεπαρτιέ, απαρνούμενος τη γαλλική υπηκοότητα.

Ο κ. Ερό είχε προγενέστερα καταφερθεί κατά της απόφασης Ντεπαρτιέ να μετακομίσει εκτός Γαλλίας, χαρακτηρίζοντας «αξιοθρήνητη» την ενέργεια του γάλλου ηθοποιού.

Υπενθυμίζεται
πως το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας έχει απορρίψει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ολάντ ως μη συμβατό με το Σύνταγμα της χώρας. Ωστόσο, ο γάλλος πρόεδρος έχει δεσμευθεί πως θα υποβάλει νέο σχέδιο νόμου προκειμένου να επιβάλλει το συντελεστή του 75% στα υψηλότερα εισοδήματα.
Πηγή: skai.gr