Κλείσιμο

Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Το Κίεβο και οι πόλεις –κλειδιά ελέγχονται από τον Ουκρανικό στρατό

Νέο βίντεο στο οποίο αναφέρει ότι ο Κίεβο και οι πόλεις – κλειδιά της Ουκρανίας βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού, ανήρτησε στο Facebook ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Σταθήκαμε όρθιοι και πολεμήσαμε με επιτυχία τις επιθέσεις του εχθρού. Οι αγώνες συνεχίζονται. Σε πολλές πόλεις και περιοχές του κράτους μας. Ξέρουμε όμως ότι προστατεύουμε, τη χώρα, τη γη, το μέλλον των παιδιών μας. Το Κίεβο και οι πόλεις-κλειδιά γύρω από την πρωτεύουσα ελέγχονται από τον στρατό μας. Οι κατακτητές ήθελαν να μπλοκάρουν το κέντρο του κράτους μας και να βάλουν εδώ μια μαριονέτα τους, όπως στο Ντονέτσκ. Δεν το επιτρέψαμε»», αναφέρει ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Ο εχθρός χρησιμοποίησε τα πάντα εναντίον μας: πυραύλους, καταδιωκτικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυροβολικό, τεθωρακισμένα οχήματα, σαμποτέρ, αλεξιπτωτιστές», συμπλήρωσε, λέγοντας πως η Μόσχα έπληξε κατοικημένες περιοχές και επιχειρεί να καταστρέψει εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης.

Καλώντας τους Δυτικούς να είναι πιο αποφασιστικοί προς τη Ρωσία, σημείωσε πως η Ουκρανία έχει «το δικαίωμα να πετύχει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Έχουμε ήδη σχεδόν την πλήρη στήριξη από τις χώρες της ΕΕ για την αποσύνδεση της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT. Ελπίζω η Γερμανία και η Ουγγαρία να έχουν το θάρρος να στηρίξουν αυτήν την απόφαση. Εμείς έχουμε το κουράγιο να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, να υπερασπιστούμε την Ευρώπη», συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Απευθυνόμενος προς τον ρωσικό λαό, τον κάλεσε να πει στο Κρεμλίνο «ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει αμέσως».

«Γνωρίζουμε πως πολλοί άνθρωποι στη Ρωσία είναι απλά σοκαρισμένοι από την αθλιότητα και τη σκληρότητα της κυβέρνησης», τόνισε.

Νωρίτερα και μετά από συνομιλία του με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο Ζελένσκι έγραψε στο Twitter ότι δυτικοί εταίροι του, θα παραδώσουν νέα όπλα και εξοπλισμούς στην Ουκρανία.

Το Sky News, μετέδωσε επίσης ότι συνολικά 27 χώρες συμφώνησαν να ενισχύουν με οπλισμό τις ουκρανικές δυνάμεις μετά από τηλεδιάσκεψη δωρητών χωρών που οργάνωσε αργά την Παρασκευή ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας.

Ο οπλισμός θα περιλαμβάνει αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα, καθώς και πυρομαχικά, αλλά και ιατρικές προμήθειες.

Οι δωρητές θεωρούν ότι η βοήθεια αυτή μπορεί με ασφάλεια να φτάσει στην κατοχή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων παρά τις μάχες που διεξάγονται με τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής μέχρι και το Κίεβο.

Το Sky News, χωρίς να κατονομάζει τις χώρες πέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, αναφέρει πως βοήθεια θα στείλουν ακόμα και χώρες που πριν από την εισβολή είχαν αποφύγει να ενισχύουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Μεταξύ αυτών είναι και χώρες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ