Η Ουκρανία δεν είναι διατεθειμένη να εκχωρήσει έδαφος, δηλώνει σύμβουλος του Ζελένσκι

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο εκ των κορυφαίων συμβούλων του Προέδρου Ζελένσκι Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι η Ουκρανία «δεν είναι διατεθειμένη να εκχωρήσει καθόλου έδαφος» στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη Μόσχα για τερματισμό των εχθροπραξιών.

Η δήλωσή του ακολουθεί τις προειδοποιήσεις περί ρωσικής πρόθεσης διχοτόμησης της Ουκρανίας.

Ο κ. Ροντνιάνσκι σχολίασε: «Αν ρωτήσετε τους ανθρώπους που ζουν σε εκείνες τις περιοχές, δε θα ήθελαν να ζουν στη Ρωσία. Πώς μπορούμε να τους αφήσουμε; Πολύ δε περισσότερο την όλη ιδέα κατάτμησης της χώρας μας».

Αντιπρότεινε μία πιο συμπαγή εκδοχή του μνημονίου της Βουδαπέστης, το οποίο παρείχε εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία μετά από την αποπυρηνικοποίηση της χώρας τη δεκαετία του 1990.

«Θα έπρεπε να υπάρχει κάτι παρόμοιο, με το οποίο θα εξειδικεύονται βήματα, ποιες χώρες ακριβώς θα ενεργούσαν με ποιον τρόπο αν απειλούνταν η ασφάλεια», είπε ο κ. Ροντνιάνσκι.

Παραδέχθηκε ότι η εμπλοκή χωρών του ΝΑΤΟ σε έναν τέτοιο διακανονισμό ασφαλείας θα ήταν «λεπτό ζήτημα», καθώς η ενεργοποίηση ενός αντίστοιχου Άρθρου 5 θα έσυρε όλο το ΝΑΤΟ σε σύγκρουση με τη Ρωσία.

«Αυτό δεν θέλουν να συμβεί οι χώρες του ΝΑΤΟ και για αυτό οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», είπε ο σύμβουλος του Προέδρου Ζελένσκι.

Αναφερόμενος στο νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών που θα διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα, ο Ουκρανός αξιωματούχος σχολίασε ότι «τώρα η πίεση είναι στη Ρωσία».

Όπως είπε, είναι ξεκάθαρο πως «δεν μπορούν να συνεχίσουν αυτόν τον πόλεμο επί χρόνια και το ηθικό τους είναι τόσο χαμηλό ώστε δεν μπορούν καν να συντηρήσουν τον εφοδιασμό τους».