Δραματική έκκληση Ζελένσκι στην καναδική βουλή: Κάντε περισσότερα για το τέλος του πολέμου – «Τζάστιν μπορείς να φανταστείς;»

Δραματική έκκληση στη Δύση να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τη ρωσική εισβολή στη χώρα του, απηύθυνε στην ομιλία του στο καναδικό κοινοβούλιο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητώντας για πολλοστή φορά την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, καθώς αυξάνονται οι απώλειες αμάχων.

Ο Ουκρανός ηγέτης ξεκίνησε τη συγκινητική του ομιλία απευθυνόμενος προσωπικά στον Καναδό πρωθυπουργό ρωτώντας: «Τζάστιν, μπορείς να φανταστείς;». «Μπορείς να φανταστείς ότι καθημερινά λαμβάνεις αναφορές που αναφέρουν τον αριθμό των θυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών; «Έχετε ακούσει για τους βομβαρδισμούς, αυτή τη στιγμή έχουμε 97 παιδιά που πέθαναν κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου. Μπορείς να φανταστείς;» 

Μιλώντας κάτω από παρατεταμένα χειροκροτήματα όλων των παρευρισκομένων στο Κοινοβούλιο που είχαν σηκωθεί όρθιοι, ο Ζελένσκι ζήτησε από τους Καναδούς και τον Τζάστιν Τριντό να φανταστούν μεγάλες πόλεις και τοπόσημα του Καναδά να δέχονται επίθεση. «Τζάστιν, μπορείς να φανταστείς τα παιδιά σου να ακούνε όλες αυτές τις έντονες εκρήξεις; το διάσημο Πύργος CN στο Τορόντο, να χτυπήθηκε από ρωσικές βόμβες; Φυσικά δεν το εύχομαι σε κανέναν, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητά μας».

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Καναδά και τα ευρωπαϊκά έθνη για την αποστολή όπλων και ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία ήταν κρίσιμη για την άμβλυνση της ρωσικής επίθεσης. 

«Δυστυχώς αυτό δεν έφερε τέλος στον πόλεμο», είπε. Το Χάρκοβο, η Μαριούπολη, δεν προστατεύονται όπως προστατεύονται οι πόλεις σας» επισήμανε. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ζελένσκι είπε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα από τα ευρωπαϊκά έθνη και τα έθνη της Βόρειας Αμερικής, εκτός από έναν αυξανόμενο κατάλογο κυρώσεων που στοχεύουν πλούσιους και ισχυρούς Ρώσους. 


Παράλληλα, σε μια έκκληση προς τους 1,4 εκατομμύρια Ουκρανούς του Καναδά, τη δεύτερη μεγαλύτερη ουκρανική διασπορά στον κόσμο, ο Ζελένσκι ζήτησε τη βοήθειά τους. «Χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας. Δείξτε ότι είστε κάτι περισσότερο από ιστορία της Ουκρανίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πόσοι άλλοι πύραυλοι Κρουζ πρέπει να πέσουν στις πόλεις μας;» διερωτήθηκε σε τηλεομιλία του στο κοινοβούλιο του Καναδά.

Πριν από την ομιλία, η Βουλή των Κοινοτήτων του Καναδά ήταν γεμάτη από νομοθέτες, τις οικογένειές τους και κοινό. Δεκάδες βουλευτές ήταν ντυμένοι στα κίτρινα και μπλε και φορούσαν κορδέλες για να υποστηρίξουν την Ουκρανία. Αποκαλώντας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι φίλο, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είπε ότι το μαχόμενο έθνος είχε την πλήρη υποστήριξη του Καναδά. «Μάς αρέσει να υποστηρίζουμε το αουτσάιντερ. Πιστεύουμε ότι όταν μια υπόθεση είναι δίκαιη και σωστή, θα υπερισχύει πάντα, ανεξάρτητα από το μέγεθος των αντιπάλων. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι εύκολο. Οι Ουκρανοί πληρώνουν ήδη ανυπολόγιστο ανθρώπινο κόστος. Αυτός ο παράνομος και περιττός πόλεμος είναι σοβαρό λάθος. Ο Πούτιν πρέπει να το σταματήσει τώρα».

Πηγή: skai.gr