Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς η Ρωσία ενισχύεται παίρνοντας όπλα από λαθρεμπόριο στο Ιράκ

RPG και αντιαρματικοί πύραυλοι, καθώς και συστήματα εκτοξευτών πυραύλων σχεδιασμένα στη Βραζιλία είναι τα όσα έχουν αποσταλεί έως τώρα στην κεντρική στρατιωτική διοίκηση της Μόσχας

Του Μίλτου Σακελλάρη

Με ένα μεγάλο του αφιέρωμα ο Guardian αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία λαμβάνει πυρομαχικά και στρατιωτικό υλικό που προέρχεται από το Ιράκ σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την πολεμικής της έφοδο στην Ουκρανία. Μία εισβολή, η οποία παρά την επίμονη προσπάθεια του ρωσικού στρατού, φαίνεται πως- μέρα με τη μέρα- καταλήγει στο αδιέξοδο. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το Κρεμλίνο ενισχύει τον στρατιωτικό του εξοπλισμό με τη βοήθεια ιρανικών δικτύων λαθρεμπορίου όπλων, όπως επισημαίνουν μέλη ιρακινών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν. Η συγκεκριμένη διαδικασία όμως γίνεται μέσω του Ιράκ. Τι περιλαμβάνει το λαθρεμπόριο από το οποίο λαμβάνει όπλα η Ρωσία; RPG και αντιαρματικοί πύραυλοι, καθώς και συστήματα εκτοξευτών πυραύλων σχεδιασμένα στη Βραζιλία είναι τα όσα έχουν αποσταλεί έως τώρα στην κεντρική στρατιωτική διοίκηση της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον Guardian ένα ιρανικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα Bavar 373, παρόμοιο με το ρωσικό S-300, δόθηκε επίσης στη Μόσχα από τις αρχές της Τεχεράνης, οι οποίες επέστρεψαν επίσης ένα S-300, σύμφωνα με πηγή που βοήθησε στην οργάνωση της μεταφοράς.

Είναι ενδεικτικό πως η ρωσική στρατηγική έχει αλλάξει πλέον κατεύθυνση, με τη Μόσχα να αναγκάζεται να στηριχτεί στο Ιράν που συνιστά στρατιωτικό σύμμαχο στη Συρία, ύστερα από τις νέες κυρώσεις, οι οποίες προκλήθηκαν από την εισβολή στην Ουκρανία. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις έχουν επιπτώσεις και στο εμπόριο όπλου συλλήβδην. Κατά το παρελθόν το ο Ιράκ είχε φιλοξενήσει αμερικανικά και δυτικά στρατεύματα από την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003, και οι ΗΠΑ έχουν εκπαιδεύσει και προμηθεύσει διάφορες μονάδες ιρακινών στρατών και ειδικών δυνάμεων για να υπερασπιστούν την κυβέρνηση της Βαγδάτης ενάντια στις εξεγέρσεις. Μετά από δύο δεκαετίες πολέμου, η χώρα είναι γεμάτη όπλα.

Είναι χαρακτηριστικό πως μεγάλο μέρος του έχει περάσει νομικά στα χέρια ομάδων σιιτών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν και αντιτίθενται στην παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα, αλλά από το 2016 έχουν ενσωματωθεί επίσημα στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ ως μέρος της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Οι συγκεκριμένες ομάδες είναι γνωστές για τις νίκες που έχουν φέρει κατά του «χαλιφάτου» του Ισλαμικού Κράτους, γεγονός που τους έχει μετατρέψεισε ισχυρούς παράγοντες στο σύστημα ασφαλείας στο Ιράκ

Πηγή: skai.gr