ΗΠΑ- Πεντάγωνο: Οι Ρώσοι πλέον αντί να προελαύνουν, αμύνονται

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επισήμανε την Τετάρτη σε δημοσιογράφους ότι τα ρωσικά στρατεύματα υιοθετούν πλέον αμυντικές θέσεις βόρεια του Κιέβου, αντί να προελαύνουν, ενώ οι ρωσικές προσπάθειες προέλασης σε άλλες περιοχές έχουν σταματήσει, αναφέρει ο Guardian.

Ο Jack Detsch, δημοσιογράφος στο Foreign Policy, έγραψε στο Twitter ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας κοντά στο Κίεβο έχει απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις πιο μακριά από την πρωτεύουσα. Οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν απωθηθεί 24 χιλιόμετρα τις τελευταίες ημέρες, ανέφερε ο Detsch.

Το Πεντάγωνο πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει πλέον εκτοξεύσει περισσότερους από 1.200 πυραύλους, ανέφερε ο Τζεφ Σέλντιν, ανταποκριτής της Φωνής της Αμερικής. Ανέφερε επίσης ότι τα ρωσικά στρατεύματα βόρεια του Κιέβου λαμβάνουν τώρα αμυντικές θέσεις, αντί να συνεχίσουν την επίθεσή τους.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι όταν οι Ρωσικές δυνάμεις αρχίζουν να οχυρώνονται, σημαίνει ότι πιστεύουν ότι δεν μπορούν να προελάσουν. 

Το Κίεβο παραμένει στόχος του ρωσικού στρατού, ο οποίος όμως έχει αποκλειστεί τις τελευταίες εβδομάδες στα βορειοδυτικά και ανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας και αναγκάστηκε να υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε πολλά από αυτά τα μέτωπα, υποστήριξε σήμερα Τετάρτη ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίσκο.

«Ο στόχος του επιτιθέμενου είναι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, η καρδιά της χώρας μας», είπε ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ένα ιστορικό πάρκο στο κέντρο της πόλης με θέα στον ποταμό Δνείπερο.

Έως και 40.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν, αιχμαλωτίστηκαν ή αγνοούνται στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε στο μεταξύ ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που επικαλείται η Wall Street Journal. Ακόμα ένας Ρώσος διοικητής, ο 15ος σύμφωνα με εκτιμήσεις, σκοτώθηκε από ουκρανικές δυνάμεις στο πεδίο, με το sky news να επισημαίνει το θέμα αυτό.

Πηγή: skai.gr