Τζο Μπάιντεν: Ο Πούτιν είναι «Εγκληματίας πολέμου»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου», αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Είναι ένας εγκληματίας πολέμου», δήλωσε εμφατικά ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Νωρίτερα σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε την αποστολή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, συνολικού ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων, για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων 600 αντιαεροπορικών συστημάτων Stinger, 2.600 αντιτεθωρακισμένων συστημάτων Javelin, σχεδόν 40 εκατομμύρια φυσίγγια φορητών όπλων, 200 εκτοξευτές χειροβομβίδων και πυρομαχικών, 200 κυνηγετικά όπλα και 200 πολυβόλα. 

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε μια παθιασμένη ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ζητώντας περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη, ζώνη «απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από τη χώρα του και ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις για τη Ρωσία.

Όπως είπε ο Μπάιντεν, ο Ζελένσκι ήταν πειστικός και συγκεκριμένος στον λόγο που έβγαλε στο Κογκρέσο. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι το κουράγιο των Ουκρανών έχει εμπνεύσει όλο τον κόσμο. «Ο Πούτιν βομβαρδίζει πολυκατοικίες, νοσοκομεία, μαιευτήρια. Χτες λάβαμε πληροφορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις κρατούν ομήρους εκατοντάδες γιατρούς και ασθενείς στο νοσοκομείο της Μαριούπολης. Αυτό είναι κτηνωδία.» 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε «απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική» τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Aναλυτικότερα, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν βλέπει τη Ρωσία να λαμβάνει μέτρα για την αποκλιμάκωση της εισβολής της στην Ουκρανία, κάτι που θα υποδηλώνει πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Ερωτηθείσα εάν οι ΗΠΑ είχαν κάποια εικόνα για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων, είπε: «Δεν έχουμε δει καμία προσπάθεια αποκλιμάκωσης από τον Πρόεδρο Πούτιν και τον Ρωσικό στρατό. Είναι δύσκολο να έχουμε διαπραγματεύσεις που θα είναι αποτελεσματικές εάν ένα μέρος συνεχίζει να κλιμακώνει». 

​Οι μάχες στην Ουκρανία μαίονται με το Κίεβο να βρίσκεται στο επίκεντρο των ρωσικών βομβαρδισμών.

Η Ρωσία συνέχισε να βομβαρδίζει τον αστικό ιστό του Κιέβου. Δυο πολυκατοικίες χτυπήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους με αποτελεσμα τον τραυματισμό αμάχων. Οι εικόνες από τα φλεγόμενα κτήρια και τις επιχειρήσεις διάσωσης συγκλόνισαν τον πλανήτη. 

Ο ρωσικός κλοιός "σφίγγει" παράλληλα γύρω από την Οδησσό καθώς ο στρατός βομβαρδίζει περιοχές κοντά στην πόλη με τα ρωσικά αποβατικά να βρίσκονται "σε απόσταση αναπνοής".

ΠΗΓΗ: SKAI.GR- ΑΠΕ- REUTERS