Πάνω από 10.000 νεκροί στη Μαριούπολη - Διπλασιάζουν τις δυνάμεις τους για να κτυπήσουν το Ντονμπάς οι Ρώσοι

Πόσο χρόνο έχουν στη διάθεσή τους οι Ουκρανοί πριν τη μεγάλη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων; Το παραπάνω ερώτημα απασχολεί τόσο τη Δύση, πολύ περισσότερο όμως την ίδια την ουκρανική ηγεσία, η οποία παρακολουθεί μία πολύ μεγάλη μεταφορά και συγκέντρωση δυνάμεων στα ανατολικά και νότια της χώρας, ενδείξεις που παραπέμπουν σε προετοιμασία μίας μεγάλης μάχης, την ίδια στιγμή που οι εκτιμήσεις των τοπικών φορέων στη Μαριούπολη κάνουν λόγο για αδιανόητη ανθρωπιστική κρίσξ και περισσότερους από 10.000 νεκρούς στην πολύπαθη πόλη από το ξεκίνημα των ρωσικών επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή που το Χάρκοβο σφυροκοπείται, που η Μαριούπολη βρίσκεται σε κλοιό και τα πυρομαχικά των αμυνομένων τελειώνουν, οι Ρώσοι ανασυγκροτούν τις δυνάμεις τους στα νότια και ανατολικά, όπως επιβεβαιώνει με δηλώσεις του και ο Ρώσος πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στέλνοντας δραματικό μήνυμα στη Δύση και ειδικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, για ενίσχυση των οπλικών συστημάτων και για στρατιωτική βοήθεια, προκειμένου να αντέξουν στη μεγάλη αυτή μάχη που όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, το σχέδιο του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι να διπλασιάσουν ή και να τριπλασιάσουν τις δυνάμεις τους στα νότια και ανατολικά. Όπως υπολογίζεται, οι Ρώσοι, από τις 24 Φεβρουαρίου, έχουν χάσει 37 ή 38 μονάδες μάχης. Διαθέτουν ενεργές πάνω από 90 και σκοπεύουν να τις διπλασιάσουν ή τριπλασιάσουν, με την αποστολή περισσοτέρων από 60.000 στρατιωτών, καθώς και νέων οπλικών συστημάτων. Στόχος είναι η κατάκτηση των περιοχών από το Χάρκοβο έως και την Οδησσό και η διχοτόμηση της Ουκρανίας, με τη δημιουργία μίας «ουδέτερης ζώνης» κατά μήκος των ρωσικών συνόρων.

«Για να ολοκληρωθεί η ανασυγκρότηση των ρωσικών δυνάμεων στα νότια και ανατολικά, θα απαιτηθεί ένα ικανό χρονικό διάστημα», αναφέρει Αμερικανός αξιωματούχος, την ίδια στιγμή που ο Ζελένσκι επιβεβαιώνει ότι οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για «τη μεγάλη μάχη», η οποία, ωστόσο, «δεν θα είναι η μοναδική».

Το δραματικό μήνυμα του Ζελένσκι στη Δύση και τις ΗΠΑ

Την Ουκρανία περιμένει μια από τις πιο δύσκολες μάχες, το αν θα σταθούμε όρθιοι ή όχι σ’ αυτήν εξαρτάται από τη βοήθεια που θα λάβουμε και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στην εκπομπή 60 Minutes του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Θα είναι μια από τις πιο δύσκολες μάχες. Δεν θα είναι η μόνη. Θεωρούμε, ότι αυτή θα είναι ένα νέο κύμα αυτού του πολέμου. Δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο αριθμός των όπλων, νομίζω ότι θα είναι αρκετές φορές μεγαλύτερος από αυτόν που είναι τώρα. Παρατηρούμε συγκέντρωση όπλων ανατολικά και νότια του κράτους μας. Αντιλαμβανόμαστε ποιες διαδρομές θα ακολουθήσει ο εχθρός, αντιλαμβανόμαστε τι πάει να κάνει. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι από την ταχύτητα με την οποία θα μας βοηθήσουν οι ΗΠΑ πρωτίστως, από το πώς θα μας παραδώσουν τα όπλα, θα εξαρτηθεί αν θα αντέξουμε ή όχι. Γι’ αυτόν τον λόγο η βεβαιότητα που έχουμε για τους ανθρώπους μας και τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας είναι εκατό τοις εκατό, αλλά η βεβαιότητα ότι θα λάβουμε αυτά που χρειαζόμαστε, αυτή την βεβαιότητα δεν την έχω, δυστυχώς» δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο ουκρανός πρόεδρος προσέθεσε ότι η Ουκρανία λαμβάνει βοήθεια από τις ΗΠΑ, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη.

«Οι ίδιες (οι Ηνωμένες Πολιτείες) βοηθούν. Το λέω ευθέως, θα θέλαμε περισσότερα. Δεν ξέρω αν έχω το δικαίωμα να μιλάω έτσι, δεν είχα άλλη διέξοδο και δεν έχω μέχρι στιγμής. Όμως το ότι οι ΗΠΑ βοηθούν και μάλιστα σθεναρά αυτό είναι αλήθεια», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Όπως μετέδωσε το Ukrinform, με βάση τις πληροφορίες του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ο εχθρός προσπαθεί να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για μια νέα επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.

Πηγή: skai.gr