Κίεβο για διαπραγματεύσεις: Η Ρωσία έχει σκληρή θέση, και εμείς όμως έχουμε «κόκκινες γραμμές»

«Η θέση της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις είναι σκληρή, αλλά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι βέβαιο πως δεν θα κάνει καμία παραχώρηση που θα μπορούσε να ταπεινώσει τον αγώνα του κράτους για εδαφική ακεραιότητα και ελευθερία», δήλωσε ο διαπραγματευτής Μιχαήλ Ποντόλιακ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας σε συνέντευξη Τύπου.  Ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων διεξήχθη χθες Πέμπτη μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων αξιωματούχων στη Λευκορωσία.

«Η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι σκληρή. Είναι ξεκάθαρο. Εάν είχαν "μαλακή θέση", δεν θα επιτίθεντο στην Ουκρανία. Αλλά η θέση του Ανώτατου Διοικητή της Ουκρανίας και της ίδιας της Ουκρανίας είναι επίσης σκληρή. Επομένως, Οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες, αλλά θα συνεχιστούν... Ο Ζελένσκι σίγουρα δεν θα κάνει καμία παραχώρηση που μπορεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να μειώσει τον αγώνα μας, που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία για την εδαφική της ακεραιότητα και ελευθερία» , είπε ο Ποντόλιακ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον έτερο διαπραγματευτή Νταβίντ Αρκάμια. 

Είπε επίσης ότι ο Ζελένσκι κατανοεί απολύτως τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας όταν συνομιλεί με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο Ποντόλιακ είπε επίσης ότι η θέση της Ουκρανίας στη διαπραγματευτική διαδικασία ενισχύεται από τους δυτικούς εταίρους. 

Από πλευράς του, ο Νταβίντ Αρκάμια σχολίασε ότι ο «κύριος στόχος» της Ρωσίας ήταν να «προσπαθήσει να δείξει ότι δεν είναι τόσο σκληρή». 

Ερωτηθείς ποιο ήταν το νόημα των συνομιλιών σε αυτή την περίπτωση, είπε ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν κοινή συνεργασία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την εκκένωση αμάχων.

Σε ρωσικά χέρια έχει πέσει σχεδόν όλο το νότιο τμήμα της Ουκρανίας, αφήνοντας την χώρα του Ζελένσκι χωρίς διάδρομο προς την Μαύρη Θάλασσα.

Τις τελευταίες ώρες τα ρωσικά στρατεύματα πολιορκούν την πόλη - λιμάνι Νικολάεφ, που αποτελεί «κλειδί» για να φτάσουν στην Οδησσό.

Σε ένα νέο δραματικό διάγγελμα προχώρησε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημειώνοντας ότι η ρωσική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια θα μπορούσε να προκαλέσει μια καταστροφή ίση με «έξι Τσερνόμπιλ».

Πηγή: skai.gr