«Εκατό χιλιάδες άμαχοι θέλουν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη, αλλά δεν μπορούν» δηλώνει το Κίεβο

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι τουλάχιστον 100.000 άμαχοι θέλουν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, όμως δεν μπορούν εξαιτίας της έλλειψης ασφαλών διαδρόμων που θα οδηγούν εκτός της πόλης, η οποία τελεί υπό πολιορκία.

Η ίδια ανέφερε πως οι βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν, επίσης, τις ομάδες διάσωσης να αποκτήσουν πρόσβαση στον χώρο του βομβαρδισμένου θεάτρου όπου αξιωματούχοι της πόλης λένε πως εκατοντάδες άνθρωποι πιστεύεται πως είχαν βρει καταφύγιο στο υπόγειό του, όταν επλήγη από μια αεροπορική επιδρομή την περασμένη εβδομάδα.

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι βομβάρδισε το θέατρο ή επιτέθηκε σε αμάχους.

«Ο λαός μου μετετράπη σε στρατό, είδε τις καταστροφές και το αίμα που χύθηκε εξαιτίας του εχθρού», δήλωσε νωρίτερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε απευθείας σύνδεση με την Ολομέλεια του ιταλικού Κοινοβουλίου.

«Πριν από μια εβδομάδα είχα πει ότι είχαν σκοτωθεί 79 παιδιά. Τώρα είναι 117, και δεν είναι ο τελικός απολογισμός. Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες καταστράφηκαν, όπως και εκατομμύρια σπίτια. Ο λαός μου θάβει τους νεκρούς του στα πάρκα, σε ομαδικούς τάφους» πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Τόνισε ακόμη ότι η Μαριούπολη, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς, αριθμούσε 500.000 κατοίκους, όπως η ιταλική πόλη της Γένοβας. «Χρειαζόμαστε ειρήνη, αλλά βλέπουμε και ακούμε μόνο σειρήνες, βόμβες και πυραύλους» δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Οι Ρώσοι βιάζουν, σκοτώνουν, βασανίζουν. Όπως οι ναζί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά. Ο Ουκρανός πρόεδρος επέμεινε ότι «τον πόλεμο αυτό τον οργάνωσε μόνον ο Βλαντίμιρ Πούτιν» και ζήτησε να αυξηθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

«Σταματήστε έναν μόνον άνθρωπο, ώστε να επιβιώσουν εκατομμύρια Ουκρανοί» ολοκλήρωσε ο Ζελένσκι. Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «πολύ σημαντικά» τα όσα του είπε σήμερα το πρωί ο πάπας Φραγκίσκος σε τηλεφωνική τους συνομιλία.

Το νοσοκομείο Παίδων στην περιφέρεια Λουχάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία βομβάρδισαν ο Ρωσικές δυνάμεις ανέφερε στο μεταξύ η ουκρανική Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης.

Νέα βίντεο που καταδεικνύουν την έκταση της καταστροφής στην Μαριούπολη είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr