Κλείσιμο

Reuters: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώνει νέες κυρώσεις κατά Ρώσων ολιγαρχών και λευκορωσικών τραπεζών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοίμασε ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία που θα πλήξει Ρώσους ολιγάρχες και πολιτικούς, αλλά και τρεις λευκορωσικές τράπεζες, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters την Τρίτη.

Το σχέδιο κυρώσεων εγκρίθηκε από την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ το πρωί της Τρίτης και αναμενόταν να συζητηθεί από τους πρέσβεις της ΕΕ αυτή την ώρα είπε πηγή. Το προσχέδιο θα «μπλοκάρει» τρεις τράπεζες της Λευκορωσίας από το τραπεζικό σύστημα SWIFT και θα προσθέσει αρκετούς ακόμη ολιγάρχες και Ρώσους νομοθέτες στη μαύρη λίστα της ΕΕ, ανέφεραν οι πηγές στο Reuters. 

Το πακέτο απαγορεύει επίσης τις εξαγωγές ναυτικού εξοπλισμού και λογισμικού στη Ρωσία από την ΕΕ και παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για την παρακολούθηση των κρυπτονομισμάτων για την αποφυγή της χρήσης τους για την παράκαμψη των κυρώσεων της ΕΕ, ανέφεραν οι πηγές.

Εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου σήμερα, δήλωσαν πηγές με γνώση του θέματος. Σύμφωνα με το Bloomberg, η απαγόρευση θα περιλαμβάνει το ρωσικό πετρέλαιο, το υγροποιημένο φυσικό αέριο και άνθρακα. 

Τηλεδιάσκεψη με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είχε την Τρίτη ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, με τα τρία κράτη να δείχνουν διάθεση να συντονίσουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες στο ουκρανικό. Ο πρόεδρος της Κίνας επανέλαβε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να «εργαστεί ενεργά» με τη διεθνή κοινότητα για να μεσολαβήσει στην κρίση στην Ουκρανία, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. 

Το σχέδιο του για τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με το Politico. 

Σημειώνεται ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου αύξησαν τα κέρδη σημειώνοντας άνοδο 4% στα 124,21 δολάρια στις 8:19 π.μ. στη Νέα Υόρκη, ενώ το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισαγωγής πετρελαίου ωθεί το αργό να φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.

Πηγή: reuters.com