H Κίνα, η στάση της έναντι της Ρωσίας, και οι σχέσεις με τη Δύση: Δεν είναι όλα όπως φαίνονται...

Στις αρχές Φεβρουαρίου ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από κοινού με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ έδωσαν το παρών στην τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. Λίγο μετά το τέλος της κορυφαίας χειμερινής αθλητικής διοργάνωσης ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία.

Ο καθηγητής Κινεζικής Πολιτικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Τριρ Σεμπάστιαν Χάιλμαν δεν πιστεύει ότι η αλληλουχία αυτών των γεγονότων ήταν τυχαία: «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο Πούτιν είχε ενημερώσει τον ομόλογό του για τα στρατιωτικά του σχέδια, επειδή χρειάζεται τη στήριξη του Πεκίνου. Κίνα και Ρωσία έχουν έναν κοινό εχθρό και αυτός είναι η Δύση. Εννοείται ότι το Πεκίνο δεν επιθυμεί εμπλοκή στη διένεξη, η οποία ενδέχεται να παραλύσει την Ευρώπη, την σημαντικότερη αγορά της Κίνας».

Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η Κίνα εμφανίζεται συγκρατημένη και δεν στέκεται ανοιχτά στο πλευρό της Ρωσίας. Από τη μια το Πεκίνο δηλώνει ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η κυριαρχία όλων των κρατών συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και από την άλλη δείχνει κατανόηση για τις ρωσικές ανησυχίες στο πεδίο ασφαλείας.

«Η Κίνα δεν θέλει να στιγματιστεί όπως η Ρωσία»

Την ίδια στιγμή η διεθνής κοινότητα ασκεί πιέσεις στην Κίνα να πάρει ξεκάθαρη θέση. Ο Ανταμ Νι, αναλυτής και ειδικός σε ζητήματα Κίνας θεωρεί ότι η Δύση έχει υπερβολικές προσδοκίες από την κινεζική ηγεσία: «Η Κίνα έχει περιορισμένη επιρροή στη δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Δύση από την άλλη υπερεκτιμά τις δυνατότητες και την επιρροή του Πεκίνου στους εμπλεκόμενους της κρίσης. Παράλληλα θεωρώ ότι η Κίνα θέλει να τηρήσει αποστάσεις από όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία για να μην στιγματιστεί, όπως συμβαίνει με τη Ρωσία».

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Χάιλμαν η φιλία Ρωσίας και Κίνας σταματά εκεί όπου αρχίζουν τα οικονομικά συμφέροντα των δύο χωρών. Ας μην ξεχνάμε, λέει κλείνοντας ο γερμανός καθηγητής, ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών της Κίνας με τις ΗΠΑ και της ΕΕ είναι μεγαλύτερος από εκείνον με την Ρωσία. Η κινεζική οικονομία εξαρτάται από τις εξαγωγές και την εισαγωγή υψηλής τεχνολογίας από τις ΗΠΑ. Η Κίνα δεν θα μπορούσε να αρκεστεί σε εμπορικές σχέσεις αποκλειστικά με τη Ρωσία, καταλήγει ο Σεμπάστιαν Χάιλμαν.
 

Πηγή: DW - Έυα Λάμπι-Σμιτ, ARD Σαγκάη/ Στέφανος Γεωργακόπουλος