Οι Ρώσοι σφυροκοπούν τις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά με απώλειες - Δεκάδες νεκροί τις τελευταίες ώρες

Οι Ρώσοι σφυροκοπούν τις ουκρανικές θέσεις, αλλά υφίστανται απώλειες και οι ίδιοι, ενώ η εισβολή έχει πλέον μπει στην έκτη της ημέρα.

Περισσότεροι από 70 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν ρωσικό πυροβολικό έπληξε μια στρατιωτική βάση στην πόλη Οχτίρκα, στη βορειοανατολική περιφέρεια Σούμι, σύμφωνα με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα του επικεφαλής της περιοχής Ντμιτρό Ζιβίτσκι. Αργότερα ανέφερε ότι ανέφερε ότι πολλοί Ρώσοι στρατιώτες και ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής σκοτώθηκαν επίσης στις μάχες της Κυριακής. 

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν επίσης ότι κατέρριψαν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας καθώς η εισβολή έχει πλέον μπει στην έκτη της ημέρα. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατον να επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από 100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την Πέμπτη. Οι αρχές στο Κίεβο μιλούν για πάνω από 150 άμαχους νεκρούς.

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε άλλες επιθέσεις με ρουκέτες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο.

«Το Χάρκοβο μόλις δέχτηκε μαζικά πυρά από ρουκέτες», δήλωσε ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Άντον Χεραστσένκο. «Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες».

Ο ρωσικός στρατός έφθασε προ των πυλών της ουκρανικής πόλης της Χερσώνας, στο νότιο τμήμα της χώρας, βόρεια της Κριμαίας, δήλωσε ο δήμαρχός της τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε θερμοβαρική βόμβα τη Δευτέρα στην επίθεσή της κατά της Ουκρανίας, κατήγγειλε στο μεταξύ η ουκρανή πρέσβειρα στις ΗΠΑ Οξάνα Μαρκάροβα.

«Χρησιμοποίησαν τη θερμοβαρική βόμβα σήμερα (σ.σ. χθες Δευτέρα), η οποία απαγορεύεται βάσει της Συνθήκης της Γενεύης», δήλωσε η Μαρκάροβα, η οποία ενημέρωσε τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου. «Η καταστροφή που επιχειρεί η Ρωσία να προκαλέσει στην Ουκρανία είναι μεγάλη», συμπλήρωσε.

Εικόνες από δορυφόρους που τραβήχτηκαν χθες Δευτέρα κατέγραψαν ότι πελώρια ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου, βασικού στόχου των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας μετά την εισβολή της περασμένης εβδομάδας στην Ουκρανία, εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναφέρθηκε νωρίτερα –όταν γινόταν λόγος για 27 χλμ.–, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Συνεχίζονται τα πλήγματα του ρωσικού στρατού στην πόλη Χάρκοβο στα ανατολικά, στη Χερσόνα στα δυτικά αλλά και στα περίχωρα του Κιέβου και Μαριουπολης.

Στο Χάρκοβο ο ρωσικός στρατός ανατίναξε υποσταθμούς, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης. Οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση.

Η Μαριούπολη έχει βυθιστεί στο σκοτάδι καθώς ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν κεντρικούς πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα να υπάρχει ολικό μπλακ άουτ.

Στη Χερσόνα οι εκρήξεις είναι ισχυρές και εκτιμάται ότι προέρχονται από τοποθεσία κοντά στο αεροδρόμιο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στην πόλη Χάρκοβο. Σχετικά με τις χθεσινές συνομιλίες με την ρωσική πλευρά στη Λευκορωσία, δήλωσε ότι εξετάζει τα αποτελέσματά της.

O Ουκρανός πρόεδρος υπέγραψε επίσημο αίτημα για ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πάνω από 500.000 Ουκρανοί έχουν φύγει από τη χώρα τους από την αρχή της ρωσικής εισβολής σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή: skai.gr