Αμερικανοί αναλυτές: Ακόμα και σήμερα η μεγάλη επίθεση των Ρώσων στο Κίεβο

Σφίγγει ο κλοιός της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με το αμερικανικό Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών (ISW) να αναφέρει ότι δεν αποκλείεται ο Πούτιν να κάνει την τελική επίθεση στο Κίεβο ακόμα και σήμερα.

Όπως ανέφερε σε χθεσινό του report το αμερικανικό στρατιωτικό think tank «οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα ανατολικά, βορειοδυτικά και δυτικά προάστια του Κιέβου για μια επίθεση στην πρωτεύουσα τις επόμενες 24-96 ώρες. Οι Ρώσοι φέρνουν προμήθειες και ενισχύσεις, ενώ πραγματοποιούν και επιθέσεις πυροβολικού, αέρος και πυραύλων για να αποδυναμώσουν την άμυνα και να εκφοβίσουν τους υπερασπιστές πριν από μια τέτοια επίθεση». 

Προσθέτει δε ότι «είναι πολύ νωρίς για να μετρήσουμε την πιθανή αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε ρωσικής προσπάθειας να ολοκληρώσει την περικύκλωση του Κιέβου ή να καταλάβει την πόλη αυτή τη στιγμή. Εάν τα ρωσικά στρατεύματα μπόρεσαν να ανεφοδιαστούν, να αναδιοργανωθούν και να σχεδιάσουν σκόπιμες και συντονισμένες ταυτόχρονες επιχειρήσεις κατά μήκος των διαφόρων αξόνων προέλασης γύρω και προς την πρωτεύουσα, μπορεί να είναι πιο επιτυχημένα σε αυτή την επιχείρηση από ό,τι σε προηγούμενες». 

Δείτε εδώ την ανάλυση του ISW.

Το ISW επισημαίνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα στη νότια Ουκρανία συνεχίζουν να μοιράζουν τις προσπάθειές τους μεταξύ επιθέσεων προς τα δυτικά προς το Νικολάεφ και την Οδησσό, τις επιθέσεις βόρεια προς τη Ζαπορίζια και τις επιθέσεις προς τα ανατολικά προς τη Μαριούπολη και το Ντονμπάς. «Η αποτυχία εστίασης σε οποιαδήποτε γραμμή προέλασης πιθανότατα παρεμπόδισε τις ρωσικές επιχειρήσεις και πιθανότατα θα συνεχίσει να το κάνει. Τα ρωσικά στρατεύματα στην περιφέρεια Χερσώνα φαίνεται να αισθάνονται το δρόμο τους γύρω από το Νικολάεφ, πιθανότατα αναζητώντας μια διαδρομή στον ποταμό Southern Bug που θα τους επέτρεπε να παρακάμψουν το ίδιο το Νικολάεφ και να συνεχίσουν την προέλασή τους στην Οδησσό. Όσοι κατευθύνονται προς τη Ζαπορίζια δεν έχουν αυτήν τη στιγμή την μαχητική ισχύ που είναι πιθανώς απαραίτητη για να περικυκλώσουν ή να καταλάβουν αυτή τη μεγάλη πόλη. Θα μπορούσαν, ωστόσο, να θέσουν όρους για επιτυχημένες επιχειρήσεις εναντίον της Ζαπορίζια μόλις φτάσουν οι ενισχύσεις μετά την πτώση της Μαριούπολης και το άνοιγμα μιας ευρείας χερσαίας οδού προς τα δυτικά από το Ντονμπάς», υπογραμμίζει. 

Βασικά key points 

  • Οι ρωσικές δυνάμεις ενοποιούνται και προετοιμάζονται για περαιτέρω επιχειρήσεις κατά μήκος των δυτικών και ανατολικών προαστίων του Κιέβου, ιδιαίτερα στην περιοχή Ιρπίν στα δυτικά και στην περιοχή Μπρόβαρι στα ανατολικά.
  • Οι ουκρανικές δυνάμεις αμφισβητούν τις εκτεταμένες ρωσικές γραμμές που φτάνουν από το Σούμι, τις οποίες οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη κατακτήσει, στα ανατολικά προάστια του Κιέβου.
  • Τα ρωσικά στρατεύματα πιθανότατα επιχειρούν να παρακάμψουν το Νικολάεφ και να διασχίσουν τον ποταμό Southern Bug αυτής της πόλης για να επιτρέψουν μια προέλαση στην Οδησσό που θα συνδυαστεί με μια επικείμενη αμφίβια επιχείρηση εναντίον αυτής της πόλης.
  •  
Πηγή: skai.gr