Ουκρανός αξιωματούχος: «Οι δυνάμεις μας προελαύνουν βορειοανατολικά του Χαρκόβου»

Ουκρανοί στρατιώτες προελαύνουν προς τα βόρεια και βορειοανατολικά του Χαρκόβου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της πόλης, ενόσω η ουκρανική αντεπίθεση, διαρκείας εβδομάδων, εντείνεται.

Ο Όλεχ Σινιεχούμποφ είπε στην ουκρανική τηλεόραση την Τρίτη ότι διεξάγονται μάχες βορειοανατολικά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, προς την πόλη Βοβτσάνσκ, κατά μήκος των ρωσοουκρανικών συνόρων.

Η πόλη έχει γίνει οδός ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις καθώς προσπαθούν να διατηρήσουν την επιθετική δράσης τους στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ νοτιότερα. Η διακοπή αυτής της γραμμής ανεφοδιασμού θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα των Ρώσων να ενισχύσουν την επίθεσή τους προς το Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ. 

"Eχθροπραξίες λαμβάνουν χώρα σε οικισμούς βόρεια της περιοχής", δήλωσε ο Σινιεχούμποφ. "Ο εχθρός επικεντρώνεται στη διατήρηση των θέσεών του. Τα στρατεύματά μας πρέπει να (τους) απωθήσουν σε κάθε εκατοστό της επικράτειάς μας."

Ο Σινιεχούμποφ πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές προελάσεις βοήθησαν στη μείωση —αλλά όχι στην εξάλειψη— των επιθέσεων του ρωσικού πυροβολικού στο Χάρκοβο. Υπήρχε "σχετική σιωπή τις τελευταίες δύο εβδομάδες", είπε ο Ουκρανός αξιωματούχος. "Ωστόσο, ο εχθρός μερικές φορές χτυπά με το πυροβολικό".

"Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες", είπε.

Ο Σινιεχούμποφ διευκρίνισε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε άλλες περιοχές του Χαρκόβου. 

Την ίδια στιγμή, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι τις προσεχείς εβδομάδες η Ρωσία πιθανότατα θα συνεχίσει να βασίζεται σε μαζικά πλήγματα από το πυροβολικό της καθώς αποπειράται να ανακτήσει τη δυναμική στην προέλασή της στο Ντονμπάς.

Στη νεότερη ενημέρωσή του το υπουργείο σημειώνει πως στην περιοχή του Τσερνίχιβ βορείως του Κιέβου οι Ρώσοι κατέστρεψαν ή προκάλεσαν ζημιές σε 3.500 κτίρια κατά την αποτυχημένη προσπάθεια προέλασης προς την ουκρανική πρωτεύουσα. Το 80% των ζημιών εκεί έχουν προκληθεί σε κτίρια κατοικιών.

Πηγή: skai.gr