Σύνοδος Κορυφής - Προσχέδιο Συμπερασμάτων: Η Ρωσία θα λογοδοτήσει για τα εγκλήματα στην Ουκρανία

Η Ρωσία πραγματοποιεί επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και μη στρατιωτικών δομών συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, ιατρικών εγκαταστάσεων, σχολείων και καταφυγίων, αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου Κορυφής που περιήλθε σε γνώση τoυ σάιτ EURACTIV.

«Τα εγκλήματα αυτά πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους θα λογοδοτήσουν», αναφέρεται στο κείμενο, προσθέτοντας ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας «παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και προκαλεί μαζικές απώλειες ζωών και τραυματισμούς αμάχων».

macron_michel_von_der_leyen_epa_8-800x450.jpg

Οι ηγέτες επίσης αναμένεται να απαιτήσουν από τη Ρωσία «να αναστείλει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στο έδαφος της Ουκρανίας, να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρο το έδαφος της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».

Γίνεται εκτενής αναφορά στο προσφυγικό κύμα και στην ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των χωρών πρώτης υποδοχής ενώ τα κράτη μέλη καλούνται να αναπτύξουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών.

Ασφάλεια και άμυνα

Όπως αναμενόταν, οι ηγέτες θα υιοθετήσουν τη νέα αμυντική στρατηγική της ΕΕ, τη «Στρατηγική Πυξίδα», που συμφώνησαν τη Δευτέρα οι Ευρωπαίοι ΥΠΑΜ.

Αναφορικά με την χρηματοδότηση των αυξημένων αμυντικών δαπανών, το κείμενο αναφέρει ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό των χρηματοδοτικών μέσων και πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας και της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας, του Σχεδίου Ανάπτυξης Ικανοτήτων και της Συντονισμένης Ετήσιας Επανεξέτασης στον τομέα της άμυνας.

«Επιπλέον, μέχρι το τέλος του 2022 θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προώθηση και τη διευκόλυνση της πρόσβασης της αμυντικής βιομηχανίας σε ιδιωτική χρηματοδότηση, αξιοποιώντας επίσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δυνατότητες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

Ενέργεια: Ναι στην προσωρινή φορολόγηση των έκτακτων κερδών

Στον τομέα της ενέργειας, οι ηγέτες επαναλαμβάνουν την δέσμευσή τους για σταδιακή απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα «το συντομότερο δυνατό».

Το σχετικό σχέδιο απεξάρτησης θα καταθέσει η Κομισιόν έως τα τέλη Μαΐου.

Αναφορικά με τις υψηλές τιμές της ενέργειας, οι ευρωπαίοι φαίνεται συμφωνούν στην περαιτέρω ανακούφιση στους πιο ευάλωτους καταναλωτές καθώς και να στηριχθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις βραχυπρόθεσμα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εργαλειοθήκη [, συμπεριλαμβανομένου του νέου πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις σε περίπτωση κρίσης]. Όπως προτείνει η Επιτροπή, η προσωρινή φορολόγηση των έκτακτων κερδών μπορεί να αποτελέσει χρήσιμη πηγή χρηματοδότησης», αναφέρουν τα συμπεράσματα.

Επίσης, η αναπλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ένωση θα πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατό. Εν όψει του επόμενου χειμώνα, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει επειγόντως:

-να συντονίσουν μέτρα για να εξασφαλίσουν επαρκή επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου,
-να συνεργαστούν για την από κοινού αγορά φυσικού αερίου, ΥΦΑ και υδρογόνου,
-να δημιουργήσουν τους απαραίτητους μηχανισμούς αλληλεγγύης,
-να ολοκληρώσουν και να βελτιώσουν τις διασυνδέσεις μας.

Πηγή: euractiv.gr