Σφυροκοπά το Κίεβο η Ρωσία – Σειρήνες στο Χάρκοβο για αεροπορική επιδρομή

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία για τρίτο 24ωρο, με τον πρόεδρο Ζελένσκι να απευθύνει νέο δραματικό μήνυμα προς τους πολίτες. 

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πολιορκούν το Κίεβο, όπου νωρίτερα ακούστηκαν εκρήξεις από πυρά πυροβολικού στα περίχωρα της πρωτεύουσας.
Ρώσοι στρατιώτες εξαπέλυσαν επίθεση σε ουκρανική στρατιωτική βάση στο Κίεβο, η οποία αποκρούστηκε, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο Interfax.

Διαβάστε live όλες τις εξελίξεις.

Στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έχει μπει  ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός  στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, ενώ ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι κατέρριψε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος ου μετέφερε αλεξιπτωτιστές.

Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν επίσης κοντά σε σταθμό του μετρό του Κιέβου

Σειρήνες για αεροπορική επιδρομή στο Χάρκοβο, ήχησαν λίγα λεπτά πριν από τις 5.30 τα ξημερώματα.  

Σύμφωνα με το Reuters, δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies δείχνουν νέα ανάπτυξη χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων και περίπου 150 μεταγωγικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, περίπου 32 χιλιόμετρα μακριά από τα ουκρανικά σύνορα.

Το νέο δραματικό μήνυμα του Ουκρανού προέδρου

Αργά το εχθές βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλοι υψηλόβαθμοι ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι δεν είχαν εγκαταλείψει το Κίεβο.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για δύσκολη νύχτα, εκτιμώντας ότι οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο μέσα στις επόμενες ώρες.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του, Αλεξέι Αρεστόβιτς,  είχε αναφέρει ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να συζητήσει για εκεχειρία, τονίζοντας ότι σήμερα το πρωί θα ξεκαθαρίσει πότε και που θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις.

Πρόσθεσε επίσης ότι παραμένει ακόμη ασαφές, το εάν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συμφωνήσει να γίνει διαμεσολαβητής. 

Washington Post: Έτοιμες οι ΗΠΑ να φυγαδέψουμε τον Ζελένσκι

Έτοιμες να βοηθήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εγκαταλείψει το Κίεβο είναι οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την Washington Post.
Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να επιθυμούν να βοηθήσουν τον Ζελένσκι να αποφύγει τη σύλληψη ή τη δολοφονία από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Ενισχύσεις στην Ανατολική Ευρώπη στέλνει το ΝΑΤΟ

Στην ανάπτυξη σημαντικών επιπρόσθετων αμυντικών δυνάμεων στο ανατολικό μέρος της Συμμαχίας –πιθανότατα «μερικών χιλιάδων», όπως είπε ο γ.γ. Γενς Στόλτενμπεργκ– προχωράει το ΝΑΤΟ με την ενεργοποίηση της δύναμης ταχείας επέμβασης, που αριθμεί συνολικά 40.000 άνδρες, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Γιάννης Παλαιολόγος. Όπως υπογραμμίζεται, θα γίνει η αποστολή όσων δυνάμεων είναι αναγκαίες για να «διασφαλιστεί η ισχυρή και αξιόπιστη αποτροπή και η άμυνα ανά την επικράτεια της Συμμαχίας, τώρα και στο μέλλον». Σημειώνεται επίσης ότι η δέσμευση των συμμάχων στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον (περί κοινής άμυνας έναντι εξωτερικών απειλών) είναι «ακλόνητη».

«Ο κόσμος θα καταστήσει υπόλογη τη Ρωσία, αλλά και τη Λευκορωσία, για τις ενέργειές τους», αναφέρεται στην κοινή δήλωση. Γίνεται αναφορά επίσης σε «κατάφωρη παραβίαση» των αρχών της ιδρυτικής πράξης ΝΑΤΟ – Ρωσίας (πιθανό πρελούδιο της κατάργησής της και των περιορισμών που θέτει στην ανάπτυξη στρατευμάτων και εξοπλισμού στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας). Η επίθεση στην Ουκρανία χαρακτηρίζεται «τρομακτικό στρατηγικό σφάλμα».

Κυρώσεις σε Πούτιν και Λαβρόφ από τις ΗΠΑ

Κυρώσεις επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλων ρώσων αξιωματούχων: του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμοφ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Εάν κριθεί αναγκαίο, είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει επίσης "κυρώσεις πλήρους αποκλεισμού" στο κρατικό ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. 

Ζαχάροβα: Δεν θα υπάρχει σε λίγο επιστροφή στις σχέσεις Ρωσίας - Δύσης

Οι σχέσεις Ρωσίας-Δύσης πλησιάζουν στο σημείο που δεν θα υπάρχει επιστροφή, ανέφερε σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, εν μέσω του τεταμένου κλίματος λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Κυρώσεις ετοιμάζει και η Ιαπωνία

Ακολουθώντας τις ΗΠΑ, η Ιαπωνία εξετάζει - σύμφωνα με το Reuters - την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας, για την υποστήριξή της στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί ποια πρόσωπα ή οντότητες θα μπορούσαν να πληγούν από αυτές τις κυρώσεις, ενώ το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να σχολιάσει επισήμως αυτές τις αναφορές.

Ρωσικό βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η Ρωσία άσκησε βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ που καταδικάζει την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η ψηφοφορία ήταν: 11 χώρες υπέρ, μία κατά και τρεις απείχαν, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Πηγή: skai.gr