«Kleptocapture»: Η ομάδα κρούσης που συστήνουν οι ΗΠΑ με στόχο τους «διεφθαρμένους» Ρώσους ολιγάρχες

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανέθεσε σήμερα σε περισσότερους από δέκα εισαγγελείς να διώξουν "τους διεφθαρμένους Ρώσους ολιγάρχες" και όλους αυτούς που παραβιάζουν τις κυρώσεις που υιοθέτησε η Ουάσινγκτον κατά της Μόσχας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

"Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ερευνήσουμε, να συλλάβουμε και να διώξουμε όλους εκείνους των οποίων οι εγκληματικές πράξεις επιτρέπουν στη ρωσική κυβέρνηση να συνεχίζει αυτόν τον άδικο πόλεμο", δήλωσε ο υπουργός Μέρικ Γκάρλαντ σε ανακοίνωση που καθορίζει το περίγραμμα της ειδικής μονάδας που προανήγγειλε χθες, Τρίτη, ο Τζο Μπάιντεν.

Η ομάδα κρούσης, με την ονομασία Kleptocapture", θα αποτελείται από περισσότερους από δέκα εισαγγελείς, καθώς και ερευνητές της ομοσπονδιακής αστυνομίας, αλλά και των φορολογικών και ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Αυτοί θα διώξουν όλους όσοι παραβιάζουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, πριν και μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, καθώς και εκείνες που θα ακολουθήσουν.

Συγκεκριμένα, θα διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά των ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, παρακολουθώντας για παράδειγμα τη χρήση των κρυπτονομισμάτων.

Θα μπορούν να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε πρόσωπα τα οποία στοχοποιούνται από κυρώσεις, εάν αυτά προέρχονται από "παράνομη συμπεριφορά", διευκρινίζει το υπουργείο.

Επί του παρόντος, τα περιουσιακά στοιχεία ορισμένων ολιγαρχών έχουν "παγώσει", που σημαίνει ότι δεν μπορούν να τα πουλήσουν ή να τα νοικιάσουν, αλλά διατηρούν την κυριότητα.

Κατά τη διάρκεια μεγάλης ομιλίας στο Κογκρέσο το απόγευμα της Τρίτης, ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απείλησε τους Ρώσους ολιγάρχες με την κατάσχεση των "θαλαμηγών, πολυτελών διαμερισμάτων και ιδιωτικών τζετ" που απέκτησαν από "παράνομα κέρδη".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ