Πόλεμος κατά της δημοσιογραφίας

Εκατό δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2006 παγκοσμίως, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (IPI) που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στη Βιέννη.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2006 ήταν η χειρότερη για το επάγγελμα χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ.

"Το 2006 αντιπροσώπευσε το πιο άγριο και το πιο βίαιο έτος στη σύγχρονη ιστορία των μέσων ενημέρωσης", δήλωσε ο διευθυντής του IPI Γιόχαν Φριτς κάνοντας λόγο για ένα πραγματικό "πόλεμο εναντίον της δημοσιογραφίας".

Το Ιράκ παρέμεινε για τέταρτη διαδοχική χρονιά η πιο φονική χώρα για τους δημοσιογράφους με 46 νεκρούς. "Σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις, οι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις που είχαν στόχους τους ίδιους", αναφέρεται στην έκθεση αυτή, στην οποία εξετάζονται 180 χώρες.

Δημοσιογράφοι βρήκαν επίσης το θάνατο σε 23 άλλες χώρες, αρχίζοντας από τις Φιλιππίνες (10), το Μεξικό (7), τη Σρι Λάνκα (5), το Πακιστάν (4), το Αφγανιστάν (3), την Κολομβία (3), τη Βενεζουέλα (2), τη Ρωσία (2), την Ινδία (2) και την Κίνα (2).

Οι φόνοι, θύματα των οποίων είναι κυρίως ντόπιοι δημοσιογράφοι, "διαπράχθηκαν σχεδόν όλοι ατιμωρητί", υπογραμμίζει το IPI, το οποίο συνασπίζει δημοσιογράφους και εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης 120 χωρών.

Σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό, η προηγούμενη πιο πολύνεκρη χρονιά για τους δημοσιογράφους ήταν το 1999 με 86 νεκρούς. Το 2005 σκοτώθηκαν 65 δημοσιογράφοι, δηλαδή 13 λιγότεροι από το 2004.

Το IPI αναφέρει πως παράλληλα με τις δολοφονίες, ένας σημαντικός αριθμός χωρών συνεχίζουν να καταστέλλουν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία σε σημείο που καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη την άσκησή της. Αυτό συμβαίνει κυρίως στη Βόρεια Κορέα, το Τουρκμενιστάν, τη Λιβύη, τη Συρία ή τη Σαουδική Αραβία.

Εκφράζει εξάλλου ανησυχία για τη συνέχιση καταχρήσεων σε βάρος του Τύπου σε χώρες όπως η Ζιμπάμπουε, η Γκάμπια, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ή η Ρωσία.

Μοναδική χώρα της Ευρώπης όπου σκοτώθηκαν πέρυσι δημοσιογράφοι, η Ρωσία ξεχώρισε με την ανεξιχνίαστη μέχρι σήμερα δολοφονία της δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόφσκαγια.

Ο φόνος αυτός "υπογραμμίζει τους κινδύνους της δημοσιογραφικής δουλειάς στη Ρωσία και μας κάνει να αναρωτηθούμε για τη βούληση των αρχών να ερευνούν τέτοια εγκλήματα", αναφέρει το IPI, το οποίο υπενθυμίζει πως από το 1997 έχει καταγράψει 43 φόνους δημοσιογράφων στη Ρωσία.

Ο οργανισμός εκφράζει εξάλλου ανησυχία για τις διώξεις που ξεκίνησαν μετά τη δημοσίευση γελοιογραφιών του Μωάμεθ, μεταξύ άλλων και στη Γαλλία, και για απόπειρες να υιοθετηθούν διατάξεις που να τιμωρούν τη "δυσφήμηση της θρησκείας", μεταξύ άλλων και στους κόλπους του ΟΗΕ.

Πριν από το IPI, το ετήσιο συνέδριο του οποίου θα διεξαχθεί από τις 12 ως τις 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FIJ) και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) είχαν υπολογίσει αντιστοίχως σε 155 και σε 81 τον αριθμό των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν το 2006.

Οι αριθμοί ποικίλουν επειδή διαφέρουν τα κριτήρια για το επάγγελμα του δημοσιογράφου καθώς και για τις συνθήκες των θανάτων.
Πηγή: skai.gr