Τρομερή ευκαιρία: Πωλείται φάρος γεμάτος τεφροδοχεία στη μέση του πουθενά

Από μακριά, ο φάρος του Τίλαμουκ Ροκ (Tillamook Rock) φαίνεται σαν να είναι το όνειρο κάθε επενδυτή ακινήτων. Προσφέρει θέα στην ακτή του Όρεγκον από την κορυφή του και βρίσκεται σε ένα νησάκι μόλις δύο χιλιόμετρα μακριά από την ακτή. Τις περισσότερες μέρες, το μόνο που ακούγεται στο μοναχικό νησί είναι ο ήχος των κυμάτων που «σπάνε» στον βράχο. Τη μοναξιά «σπάνε» τα πουλιά που φωλιάζουν εκεί και θαλάσσιοι ελέφαντες.

Εδώ και πάνω από έναν αιώνα αντέχει τις καταιγίδες, οδηγεί τους ναύτες, φιλοξενεί άγρια ζωή και τα αποτεφρωμένα λείψανα νεκρών. Ο φάρος, που αποτελεί έναν τοπικό θρύλο και έχει το όνομα «Τίλι η Τρομερή» (Terrible Tilly), ετοιμάζεται τώρα για τους επόμενους ιδιοκτήτες. Πρώτα, όμως, θα χρειαστούν 6,5 εκατομμύρια δολάρια, απίστευτη θέληση και κάποιον τρόπο για να φτάσουν εκεί.

Τα νερά γύρω από το νησί είναι τόσο άγρια που οι βάρκες δεν μπορούν να δέσουν. Ο μόνος τρόπος πρόσβασης είναι με ελικόπτερο – ακόμα και έτσι, πολλές φορές θαλάσσιοι ελέφαντες αράζουν στον χώρο προσγείωσης, σύμφωνα με την Μίμι Μορισέτ, επικεφαλής του Eternity at Sea, μιας εταιρείας στο Όρεγκον η οποία έχει την ιδιοκτησία του φάρου.

Το κτίριο και η συσκευή φωτοβολίας χρειάζονται σοβαρή ανακαίνιση. Θαλάσσιοι ελέφαντες έχουν εισβάλει στο εσωτερικό του και έχει υποστεί φθορές από τις καταιγίδες. Τα παράθυρα είναι σφραγισμένα και η πόρτα του σπασμένη. Η επιφάνεια του είναι γεμάτη κουτσουλιές πουλιών. Τεφροδοχεία βρίσκονται στο εσωτερικό του. Η 77χροη Μορισέτ παρουσίασε την «Τίλι την Τρομερή» στις μόνες επιχειρήσεις που θα ενδιαφέρονταν: στα γραφεία κηδειών.

Εδώ και 300 χρόνια, πάνω από χίλιοι φάροι κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ για να οδηγούν τους ναυτικούς και για να μην συγκρούονται στις ακτές. Κάποιοι έχουν διαλυθεί από φυσικές καταστροφές ή έχουν αντικατασταθεί με τον αυτοματισμό και έχουν μετατραπεί σε κατοικίες και μουσεία.

Ο φάρος του Tillamook Rock είναι ο μόνος παράκτιος φάρος του Όρεγκον και ενεργοποιήθηκε το 1881. Για 76 χρόνια, η Τίλι καθοδηγούσε τα πλοία στον ποταμό Κολούμπια μέχρι που παροπλίστηκε το 1957 και αντικαταστάθηκε από μια ηλεκτρονική σημαδούρα.

Ωστόσο, ο πύργος που υψώνεται 41 μέτρα πάνω από τη θάλασσα συνεχίζει να εμπνέει θρύλους. Έγινε γνωστός ως «Τίλι η Τρομερή» λόγω της απομόνωσης και των καταιγίδων που αντιμετώπισαν οι εργάτες που τον φρόντιζαν, σύμφωνα με την Αντρέα Σουάρεζ-Κεμπ, διευθύντρια του Ιστορικού Κέντρου και Μουσείου του Κάνον Μπιτς. «Όλοι λατρεύουν να λένε ιστορίες για μυστηριώδη φώτα και φιγούρες [στον φάρο]. Έρχονται στο μουσείο και μας ρωτάνε αν πράγματι η Τίλι δεν δουλεύει πια, γιατί λένε ότι είδαν φώτα εκεί», αναφέρει.

Το 1959, η Διοίκηση Γενικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ έβαλε πωλητήριο στην Τίλι. Η κ. Μορισέτ και οι συνεργάτες της τον αγόρασαν το 1980 αντί του ποσού των 50.000 δολαρίων για να χρησιμοποιηθεί ως κολουμβάριο (δημόσιος χώρος απόθεσης τεφροδοχείων), σύμφωνα με κρατικά έγγραφα. Ο φάρος έχασε την αδειοδότησή του το 1999, ενώ το 2005 υπήρξε απόρριψη για έκδοση νέας άδειας λόγω παραβιάσεων.

Το σχέδιο είναι ο φάρος να χρησιμοποιηθεί ως ένας εναλλακτική για όσους επιθυμούν να σκορπίζουν τις στάχτες των αγαπημένων τους προσώπων στη θάλασσα. Αντί για αυτού, οι στάχτες θα τοποθετούνται σε δοχεία από τιτάνιο και θα φυλάσσονται για πάντα στο εσωτερικό του.

«Μου φαίνεται περίεργο ότι σε κάποιους αρέσει ακόμα να σκορπίζουν τις στάχτες στη θάλασσα: “Ο μπαμπάς είναι στον ωκεανό και η μαμά επιπλέει δίπλα στους καρχαρίες”» σχολιάζει ο Ντέιβιντ Άνταμς, σύμβουλος σε γραφείο κηδειών ο οποίος είναι και ο μεσίτης της πώλησης.

Οι νέοι ιδιοκτήτες θα αποκτήσουν ένα κτίριο όπου συνέβησαν δραματικά γεγονότα, τουλάχιστον δύο φορές. Το 1879 ένας μάστορας έπεσε στη θάλασσα και το 1911 ένας ζωγράφος έπεσε από τις σκάλες στα βράχια. «Είναι ένα μυστηριώδες και λίγο μακάβριο μέρος», αναφέρει ο Μπράιαν Ράτι, συγγραφέας του βιβλίου «Τillamook Rock Lighthouse: History & Tales of Terrible Tilly».

Το 1944, ο Τζέιμς Α. Γκιμπς Τζούνιορ, μέλος της ακτοφυλακής, αναγκάστηκε να εργαστεί στον φάρο. Έχει γράψει για την εμπειρία του: «Όπου και αν κοιταζα, το μέρος αυτός θύμιζε όλο και περισσότερο τρελοκομείο».

Copyright: 2022 The New York Times

Πηγή: moneyreview