Ποιός είναι ο Αμπντουλάχ Γκιούλ

Γεννήθηκε το 1950 στην Καισάρεια. Είναι απόφοιτος της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης. Το διάστημα 19771983 υπήρξε μέλος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Σαγγαρίου. Την περίοδο 19831991 εργάστηκε ως ειδικός στην Ισλαμική Αναπτυξιακή Τράπεζα, στη Τζέντα. Το 1991 ανακηρύχθηκε επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης. Το ίδιο έτος εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το φιλοϊσλαμικό Κόμμα Ευημερίας του Νετζμετίν Ερμπακάν. Το 1993 εξελέγη αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευημερίας, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Στις εκλογές του 1995, εξελέγη για δεύτερη φορά βουλευτής με το Κόμμα Ευημερίας. Ανέλαβε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση που σχημάτισε στις 28 Ιουνίου του 1996 ο ηγέτης του Κόμματος Ευημερίας Νετζμετίν Ερμπακάν με το Κόμμα Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ.

Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου 16 Ιανουαρίου 1998 για το κλείσιμο του Κόμματος Ευημερίας, ο Γκιούλ εντάχθηκε στο Κόμμα Αρετής, όπως έκαναν και όλοι οι βουλευτές του κόμματος, εκτός από τον πρόεδρο Ερμπακάν, για τον οποίο το Δικαστήριο επέβαλε πενταετή απαγόρευση ανάμειξης στην ενεργό πολιτική δράση. Στις εκλογές του 1999 ο Γκιούλ εξελέγη βουλευτής του Κόμματος Αρετής.

Στο ιστορικό συνέδριο του φιλοϊσλαμικού Κόμματος Αρετής στις 8 Μαρτίου του 2000, ήταν υποψήφιος πρόεδρος, ως εκπρόσωπος των ανανεωτικών και εναντίον του Ρετζαί Κουτάν. Έχασε τη μάχη με διαφορά 122 ψήφων (633 Κουτάν, 521 Γκιούλ). Με τη λήξη του συνεδρίου, ξεκίνησε και η διαδικασία διαμόρφωσης κομματικού χώρου με πρωταγωνιστές μεταξύ άλλων τον Γκιούλ και ηγετική μορφή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το νέο κόμμα ιδρύθηκε, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 22 Ιουνίου 2001 να θέσει εκτός νόμου το Κόμμα Αρετής. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2001 και ο Γκιούλ ανέλαβε αντιπρόεδρος.

Μετά τις εκλογές της 32 Νοεμβρίου 2002 και τη νίκη του ΚΔΑ, ο Γκιούλ ορίστηκε εντολοδόχος πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση που σχημάτισε στις 18 Νοεμβρίου, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στις 28 Νοεμβρίου.

Με την εκλογή του ηγέτη του ΚΔΑ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως βουλευτή στις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές της 9ης Μαρτίου 2002 και τον σχηματισμό κυβέρνησης εκ μέρους του Ερντογάν στις 14 Μαρτίου 2003, ολοκλήρωσε τη σύντομη θητεία του στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Στην κυβέρνηση Ερντογάν που σχηματίστηκε στις 14 Μαρτίου 2003, ανέλαβε υπουργός εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Πηγή: skai.gr