Ποιοι θα δώσουν την μάχη για την διαδοχή της Μέρκελ μετά την παραίτηση Καρενμπάουερ

Σε μία ανοιχτή και σκληρή κούρσα εξελίσσεται η διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ στο τιμόνι του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) αλλά και την καγκελαρία μετά την απόφαση της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ να παραιτηθεί από την ηγεσία του CDU και να μην είναι υποψήφια καγκελάριος στις επόμενες εκλογές.

«Η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ θα ήθελε να παραμείνει υπουργός 'Αμυνας και η Καγκελάριος στηρίζει ολόψυχα αυτή την επιλογή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και έκανε λόγο για μια «πάρα πολύ καλή συνεργασία» στο πλαίσιο της κυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν η Άνγκελα Μέρκελ έχει πλέον αναθεωρήσει την απόφασή της να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την καγκελαρία, ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε την σχετική της δήλωση, με την οποία δημοσιοποίησε την απόφαση της να μην διεκδικήσει δημόσιο αξίωμα μετά το τέλος της τρέχουσας θητείας της και τόνισε ότι «σε αυτό δεν υπάρχει κάτι καινούργιο - έτσι έχει η κατάσταση».

Η απόφαση Καρενμπάουερ βυθίζει στην αβεβαιότητα την κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας, καθώς η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας ήταν η γυναίκα που πήρε το χρίσμα για την διαδοχή της Μέρκελ. Ωστόσο, μία σειρά από γκάφες έπληξαν σοβαρά την δημόσια εικόνα της και τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις. 
«Τα λάθη της απλά συνέχισαν να συσσωρεύονται. Στους ανθρώπους αρέσει πολύ ως άτομο αλλά ο απλός λαός έχει αυξανόμενες αμφιβολίες για την καταλληλότητα της για το υψηλότερο αξίωμα», είπε στους Financial Times ο βουλευτής του CDU, Όλαφ Γκούτινγκ.

Η μάχη για τον διάδοχο της Μέρκελ, η οποία θα αποσυρθεί από την πολιτική μετά το τέλος της τέταρτης θητείας της το 2021, αναμένεται πλέον να είναι σκληροί. Σε αυτή τη φάση τα τρία μεγάλα φαβορί είναι τον πρωθυπουργό του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Αρμίν Λάσετ, ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν και ο πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU και μεγαλύτερος εσωκομματικός αντίπαλος της Μέρκελ, Φρίντριχ Μερτς. 

Ο Αρμίν Λάσετ είναι από τα παλαιά στελέχη του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, κεντρώος και οπαδός της φιλελεύθερης πολιτικής της Μέρκελ. Αντίθετα ο 38χρονος Γενς Σπαν ανήκει στην «δεξιά» πτέρυγα του κόμματος με σκληρή κριτική στην Μέρκελ για το προσφυγικό και την μεταναστευτική πολιτική της.

Ο 62χρονος Φρίντριχ Μερτς διαθέτει σοβαρά στηρίγματα στην επιχειρηματική πτέρυγα του κόμματος η οποία επιθυμεί να τον δει πρόεδρο του CDU. 
 

Πηγή: skai.gr