Ποιό είναι το ζευγάρι κροίσων που χρηματοδότησε και Τραμπ και Μπάιντεν

Για πολλούς Αμερικανούς δισεκατομμυριούχους, η χρηματοδότηση πολιτικών εκστρατειών αποτελεί οικογενειακή παράδοση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Ελληνοαμερικανός Τζον Κατσιματίδης, που δραστηριοποιείται στους τομείς του πετρελαίου και του real estate. Ο ίδιος ο Κασιματίδης, η σύζυγός του Μάργκο, αλλά και τα δυο ενήλικα παιδιά τους Αντρεα και Τζον Τζούνιορ έχουν δαπανήσει χιλιάδες δολάρια για να στηρίξουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζον Κατσιματίδης με τη σύζυγό του Μάργκο.

Δεν είναι όμως απαραίτητο όλα τα μέλη μιας οικογένειας να στηρίζουν οικονομικά τους ίδιους πολιτικούς φορείς. Η κληρονόμος του real estate Τζέιν Γκόλντμαν δώρισε στην προεδρική εκστρατεία του Δημοκρατικού Πιτ Μπούτιτζετζ, ενώ ο σύζυγός της Μπέντζαμιν Λιούις έδωσε 100.000 δολάρια σε επιτροπή υποστήριξης του Ντόναλντ Τραμπ. Ο επιχειρηματίας Ρόναλντ Πέρελμαν έδωσε 125.000 δολάρια στον Τραμπ το 2017 και η σύζυγός του Άννα Τσάπμαν έδωσε περί τις 6.000 δολάρια τον περασμένο Φεβρουάριο σε επιτροπή πολιτικής δράσης υπέρ του Μπάιντεν. Ο Ρούπερτ Μέρντοχ ηγείται μιας αυτοκρατορίας μέσων ενημέρωσης γνωστής για την φιλική της προσέγγιση προς τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά η σύζυγός του, πρώην σουπερ μόντελ Τζέρι Χολ, έδωσε 500 ευρώ στην εκστρατεία Μπάιντεν.

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ και η σύζυγός του Τζέρι Χολ.

Υπάρχει όμως και ένα ζευγάρι που κατάφερε να εντοπίζει το Forbes, που χρηματοδότησε απευθείας τις προεδρικές προεκλογικές εκστρατείες και του Μπάιντεν και του Τραμπ.

Ο «βασιλιάς» των καλλυντικών Ρόναλντ Λόντερ (Estee Lauder) έδωσε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε επιτροπές που στηρίζουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ και υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, αλλά η σύζυγός του Τζο Κάρολ έδωσε περισσότερα από 50.000 δολάρια σε ομάδες που στηρίζουν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τα αρχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογική Επιτροπή.

Οι οικογένειες Λόντερ και Τραμπ έχουν μακρά ιστορία σχέσεων. Ο Ρόλαντ Λόντερ και ο Ντόναλντ Τραμπ σπούδασαν στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία, πριν ηγηθούν των οικογενειακών τους επιχειρήσεων. Το 1987 στην αυτογραφία του, ο Τραμπ αναφέρει πως σε δείπνο του Λέοναρντ Λόντερ, αδελφού του Ρόναλντ, έκατσε δίπλα στον Πρέσβη της Ρωσίας. Οι διεθνείς επαφές της οικογένειας Λόντερ είναι γνωστές. Ο Ρόναλντ ήταν Πρέσβης στην Αυστρία το 1986 επί Ρόναλντ Ρίγκαν.

Ο Ρόλαντ Λόντερ βραβεύει ως πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου την Άγκελα Μέρκελ στις 29 Οκτωβρίου, 2019.

Ο Ρόναλντ Λόντερ έμεινε πιστός στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα και έχει χρηματοδοτήσει καμπάνιες διάφορων υποψηφίων. Τον Νοέμβριο του 2017 δώρισε 100.000 δολάρια στην επιτροπή «Trump Victory» αλλά και στην Ρεπουμπλικανική Εθνική Επιτροπή. Τον επόμενο χρόνο εξέδωσε δήλωση στην οποία χαρακτήρισε τον Τραμπ άνδρα με καταπληκτική διορατικότητα και νοημοσύνη. Το 2019 έδωσε ακόμη 100.000 δολάρια στην ίδια επιτροπή υποστήριξης του Τραμπ.

Οι ενέργειες αυτές ωστόσο επηρέασαν την εταιρία Estée Lauder, στης οποίας το Διοικητικό Συμβούλιο ανήκει ο Ρόναλντ. Υπάλληλοι της εταιρίας, ξεκίνησαν να μαζεύουν υπογραφές ζητώντας την απομάκρυνσή του από το διοικητικό συμβούλιο, εξαιτίας της στήριξής του στον πρόεδρο των ΗΠΑ. Παρέμεινε ωστόσο στη θέση του.

Επίσης, η στήριξη αυτή ενδέχεται να πυροδότησε διαμάχες μεταξύ του Λόντερ και της συζύγου του Τζο Κάρολ με την οποία είναι παντρεμένος πάνω από 50 χρόνια. Το Forbes αναφέρει ότι εκπρόσωποι των Λόντερ δεν θέλησαν να κάνουν κάποιο σχόλιο σχετικά με αυτή την εκτίμηση.

Η Τζο Κάρολ δώρισε 2.800 δολάρια για την εκστρατεία Μπάιντεν τον Ιανουάριο, έδωσε ακόμη 2.800 δολάρια τον Απρίλιο και τον Ιούνιο έκανε μια μεγάλη δωρεά ύψους 50.000 δολαρίων σε κοινή επιτροπή υποστήριξης του Δημοκρατικού υποψηφίου.

Οικογενειακή φωτογραφία της οικογένειας Εστε Λόντερ το 1978.

Η Τζο Κάρολ δεν είναι η μόνη στην οικογένεια που στηρίζει τον Τζο Μπάιντεν. Ο γαμπρός του Ρόναλντ Λότερ, ο επενδυτής Έρικ Ζιντερχόφερ και η νύφη του Τζούντιθ Γκλικμαν Λόντερ έχουν επίσης κάνει δωρεές στην εκστρατεία Μπάιντεν. Το ίδιο έπραξε και ο ανηψιός του Γκάρι Λόντερ και η σύζυγός του Λάουρα. Ο Λέοναρντ Λόντερ, αδελφός του Ρον Λόντερ και επίτιμος πρόεδρος της Estée Lauder, έχει δωρίσει περισσότερα από 100.000 δολάρια σε Δημοκρατικούς υποψηφίους για το Κογκρέσο, αν και δεν έχει κάνει καμία οικονομική προσφορά για τον Μπάιντεν.

Πηγή: skai.gr