Ποινική έρευνα σε βάρος του αποπεμφθέντος υπουργού ζητά η αντιπολίτευση

Φωνές για διεξαγωγή αστυνομικής έρευνας σε βάρος του αντιμετωπίζει ο μέχρι χθες υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκάβιν Γουίλιαμσον, ο οποίος αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση καθώς κρίθηκε ότι ήταν ο υπαίτιος της διαρροής πληροφοριών για την απόρρητη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα.

Η Daily Telegraph δημοσίευσε την προπερασμένη Τρίτη, αμέσως μετά από τη συνεδρίαση, πληροφορίες ότι η κυβέρνηση κλίνει υπέρ της χορήγησης άδειας στην κινεζική Huawei παρά τις ενστάσεις υπουργών για το βαθμό παρείσφρησης του Πεκίνου στα μελλοντικά συστήματα τηλεπικοινωνιών της Βρετανίας.

Η κα Μέι έκανε λόγο για «αδιάσειστες αποδείξεις» ενοχής του κ. Γουίλιαμσον, ο οποίος όμως απορρίπτει την κατηγορία.

Σε έκτακτη επερώτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων την Πέμπτη ο αναπληρωτής ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Τομ Γουάτσον ζήτησε τη διενέργεια ποινικής έρευνας για παραβίαση του νόμου περί Κρατικών Απορρήτων.

Ο ντε φάκτο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντέιβιντ Λίντινγκτον απάντησε ότι η κυβέρνηση δε θεωρεί πως συντρέχει λόγος παραπομπής της υπόθεσης στην αστυνομία. Είπε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί πλήρως εφόσον η αστυνομία θεωρήσει αυτεπαγγέλτως ότι η υπόθεση χρήζει διερεύνησης.

Υπέρ της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης τάχθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Παρόλα αυτά, η διοικήτρια της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Κρεσίντα Ντικ δήλωσε ότι αν υπήρχε παραπομπή από τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου η υπόθεση θα εξεταζόταν, κάτι όμως που δεν έχει γίνει.

Πρόσθεσε πάντως ότι οποιαδήποτε καταγγελία τυχόν γίνει στην αστυνομία θα αντιμετωπιστεί με τον δέοντα τρόπο.

Ο ίδιος ο κ. Γουίλιαμσον είπε ότι θα καλωσόριζε την έρευνα ώστε να αποδειχθεί η αθωότητά του.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο